VijestiSvijet

STRAHOVITA PRIJETNJA TURSKOM PREDSJEDNIKU ZATRESLA SVIJET: “Erdogane, mogao bi završiti kao Saddam Hussein!”

“Erdogan ide stopama Saddama Husseina i prijeti napadom na Izrael. Samo neka se sjeti što se tamo dogodilo i kako je završilo”, napisao je Katz na X-u.

Produbljuje se diplomatski rat između Turske, članice NATO-a, i Izraela. Nakon što je, naime, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio da turska vojska mogla ući u Izrael, kao što je ušla u Libiju i Gorski Karabah, u ponedjeljak mu je odgovorio izraelski šef diplomacije Israel Katz.

“Erdogan ide stopama Saddama Husseina i prijeti napadom na Izrael. Samo neka se sjeti što se tamo dogodilo i kako je završilo”, napisao je Katz na X-u.

Objavio je i slike Erdogana i Saddama Husseina, kojeg su proameričke iračke vlasti, stvorene nakon invazije SAD-a i saveznika na Irak 2003. godine, objesile potkraj 2006. nakon što ga je poseban sud prethodno proglasio krivim za zločine protiv čovječnosti.

Napeti odnosi
Odnosi Turske i Izraela već su dugo napeti. Nakon što je Hamas 7. oktobra prošle godine napao Izrael, Izraelci su uzvratili napadom na Pojas Gaze u kojem je Hamas na vlasti. Rat i dalje traje, sada već gotovo 10 mjeseci.

Pojas Gaze je razoren, a žrtve, posebno civilne, ogromne. Prema izraelskim podacima, u dosadašnjem je ratu poginulo oko 1500 Izraelaca, dok je u ubijeno gotovo 40.000 Palestinaca.

Smatraju da Erdogan prijeti invazijom na Izrael
Erdogan je u više navrata kritikovao Izrael, a posebno izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, te je zatražio da Izraelci obustave napade na Gazu.

Međutim, turski predsjednik do sada nije išao tako daleko da prijeti invazijom, kako su njegove riječi protumačene u Izraelu.

Povezano

Back to top button