VijestiBiH

Stigle su veoma ozbiljne najave sa Aerodroma u Tuzli, ali šta će biti? “Dijaspora će znati. Razgovori su se sveli na dvije kompanije koje putuju prema destinacijama koje su bile pune i atraktivne”

Tuzlanski aerodrom neće propasti, jasno je danas poručio premijer TK Irfan Halilagić nakon vandredne sjednice vlade na ovu temu. Ovih dana je objavljena informacija da su uspostavljeni letovi Pegasasa prema Instabulu iz Tuzle što je izazvalo brojne komentare javnosti šta se čeka sa zemljama zapadne Evrope.

“Ne želimo ponoviti oni što smo imali sa prethodnom kompanijom. Mi smo, suočeni sa pritiskom i našom željom da obezbjedimo letove, ušli u taj aranžaman na prijedlog Aerodroma i rersornog ministartsva i desilo se da imamo poluprazne avion i više od toga”- podsjetio je Halilagiuć na fijasko sa grčkom kompanijom Lumiwings.

“Ova sredstva koja imamo rezervisana za subvencije 2,5 miliona KM, nećemo realizirati dok Vlada ne dobije jasne garancije da će ona biti adekvatno utrošena, odnosno da ćemo imati efekat, a to su puni zrakoplovi.

Nije problem reći da će letovi biti i na proljeće naredne godine, ali da znamo da će biti i da će dijaspora znati. Razgovori su se sveli na dvije kompanije koje putuju prema destinacijama koje su bile pune i atraktivne.

Naravno, čuvajući kredibilitet kompanija, nećemo govoriti o kome se radi. Blizu smo dogovora”- poručio je premijer.

Smanjen obim letova iskoristit će se za infrastrukturne projekte i strateško planiranje, a u tome će pomoći i USAID što će biti biti osnova za realizaciju jednog dijela aktivnosti navedenih u mjerama za prevazilaženje trenutnog stanja na Međunarodnom aerodromu Tuzla.

Osim toga, dio sredstava, koji objektivno neće biti moguće utrošiti tokom tekuće kalendarske godine, preusmjeren je za završetak već započetih projekata, a to su izgradnja objekta atrijuma, dogradnja i nadogradnja izlaznog Gate-a , te certificiranje Aerodroma po EASA standardima.

Trebala bi se okončati i dugogodišnja trakavica oko imovinsko- pravnih odnosa za zemljište te izgradnja svjeslosne signalizacije piste za šta se radi glavni projekat, a realizacija bi trebala početi krajem godine.

“WizzAir je to godinama tražimo.

Dakle, minimalna svjetlosna signalizacija zbog smanjenja troškova.

Nama sat vremena ne znači ništa, a u avijaciji je to bitno.

Sa ovim ćemo te pretpostavke stvoriti, učiniti da lakše razgovaramo sa bilo kojom kompanijom pa sa i WizzAirom koji nam je deset godina partner”- kazao je Halilagić.

Aerodrom Tuzla je u junu imao je13.691 putnika.

Koliki je to pad broja putnika pokazuje činjenica da je u junu prošle godine bilo 64.795 putnika. Međutim, nakon što je WizzAir odlučio zatvoriti bazu i od mogućih 16 destinacija ostaviti tek nekoliko, broj putnika je u drastičnom padum a konkretno novog operatera, još nema na pomolu.

Povezano

Back to top button