RegijaVijesti

ŠTA SE DEŠAVA?: Slovenci žele 2000 vojnika na granicu sa Hrvatskom

Slovenačka vlada ne odustaje od prijedloga da na granici s Hrvatskom angažira vojsku, javlja Glas Istre.

Trenutno 180 vojnika slovenačke vojske nadzire granicu u dvije smjene u pratnji policije, a ako bi novi prijedlog slovenske vlade prošao, na granici s Hrvatskom bi moglo biti i do dvije tisuće vojnika koji bi samostalno patrolirali.

Vladi Janeza Janše pokušaj aktiviranja članka 37a zakona o obrani nije uspio početkom aprila, pa je ovo novi pokušaj. Tada nije dobio potporu parlamentarnog odbora za obranu – za njega je glasalo 11 od 19 članova, a bila je potrebna dvotrećinska većina.

Taj zakon, koji je donesen u vrijeme migrantske krize, podrazumijeva da vojska na granici dobije policijske ovlasti. Janša je ponovni prijedlog aktivacije članka 37a obrazložio time da Slovenija želi vojsci omogućiti djelovanje na granici s Hrvatskom zbog situacije s Covidom-19 koja zahtjeva dodatne policijske resurse u samoj zemlji.

Ni sada nije potpuno jasno hoće li ovaj prijedlog slovenačke vlade proći u parlamentu, ali je sigurno da stranka Levica neće glasati za aktiviranje tog članka, dok su druge, prema pisanju slovenskih medija, spremne na razgovore.

Za prisutnost vojske na granici s Hrvatskom najviše navijaju zastupnici koji dolaze iz pograničnog područja. Ukoliko prijedlog ne prođe, postoji nacrt prema kojem bi slovenska vlada u okviru sadašnjih zakonskih mogućnosti vojsci mogla omogućiti samostalno djelovanje na granici, piše Glas Istre.

Slovenski ministar obrane Matej Tonin pojašnjava da bi broj vojnika na granici s Hrvatskom ovisio o situaciji – zeleni stepen bi značio aktivaciju 150 vojnika, žuti 400, narančasti 800, a crveni dvije hiljade

Slični članci

Close