SRĐAN AMIDŽIĆ VEĆ NAJAVIO BLOKADU: “Je li mi to planiramo napasti NATO ili Srbiju?

Ministar finansija BiH Srđan Amidžić (SNSD) rekao je da budžet vjerovatno neće biti usvojen na vrijeme zbog “suludih” zahtjeva, prije svega Ministarstva odbrane BiH

On je kazao da je dobio zahtjeve budžetskih korisnika koji premašuju 2,7 milijarde KM.

“Ta bahatost se ogleda u sljedećem i to se odnosi samo na pojedine korisnike. Budžet za 2023. je iznosio 1,3 milijarde KM, a dobili smo zahtjeve od 2,8 milijardi KM. Ovakav zahtjev ako je neko doživio kao cjenjkanje na pijaci pa misli da traži duplo više i da dobije onda upola manje, to je neodgovorno, neprofesionalno i to neće dobiti podršku Ministarstva”, naveo je Amidžić.

Kaže da to nije korektno prema ljudima koji su birali novu vlast.

“Ti zahtjevi i ti pojedini ljudi koji su poslali ovo, kao da žive u paralelnom univerzumu koji nema veze sa realnošću. Želim da apostrofiram i da ukažem da oni koji se ponašaju tako da trebaju znati da će oni biti krivi ako ne usvojimo budžet. To nije politika, nego brojevi koji su dostavljeni Ministarstvu”, rekao je on.

Amidžić je naglasio da nikad neće potpisati budžet koji podrazumijeva zahtjeve koji su mu dostavljeni. Potom je rekao da BiH ustvari nedostaje 37 miliona KM da iduće godine ispoštuje sve što je ove.

“Ekonomska realnost je drugačija od onoga što sam ja dobio. Institucijama BiH za 2024. godine nedostaje 37 miliona KM da bi troškove zatvorili na nivou 2023. godine. I mi imamo nedostatak, a vi imate korisnike koji izlaze sa zahtjevom višestruko većim od onoga za 2023.”, naveo je Amidžić.

On je rekao da je očekivao da će svi pokušati naći prostor za uštede, a da su opet najveći ‘potrošači’ Ministarstvo odbrane, OSA, SIPA, Granična policija UIO, MVP…

Posebno je prozvao Ministarstvo odbrane koje vodi Zukan Helez.

“Ministarstvo odbrane umjesto da pokaže razumjevanje i da dođe sa budžetskom realnošću i izlazi sa zahtjevom koje u ekonomskom smislu sulud. Ako neko očekuje da ću ja pregovarati a dobijem zahtjev na milijardu i 700 miliona, a ga pozivam da radi moj posao. To je veće od budžeta od svih 75 korisnika u ovoj godini. Budžet veći 4 puta onoga što je odobreno. Oni prednjače kako da rasipaju novac koji svi mi odvajamo. Ne samo da je četiri puta veći, to je 4 posto BDP-a BiH. Japan troši 1 procent BPD-a na odbranu, Njemačka 1,3 posto, Kina 1,6 posto, Francuska 1,9 posto BPD-a, a mi bi 4 procenta”, rekao je on.

Nakon toga je pročitao neke od zahtjeva Ministarstva odbrane.

“Modernizacija pješadajiskog naoružanja 68, 5 miliona KM uz modernizaciju lakih pješadijskih vozila 100 miliona.

Ne razumijem ni stavku – modernizacija artiljerijskog naoružanja za 18 miliona KM, samovozne haubice. Modernizacija naoružanja opreme oklopnog bataljona, modernizacija vazduhoplovstva 6 srednjih helikotpera i 10 lakih na dvije stavke, jedna 406 miliona KM, a druga 44 miliona KM

Idemo dalje, modernizacija sredstava, a ovo nikad nisam čuo, za nuklekarnu i biološku i hemijsku odbranu – 13 miliona KM. I onda kada ja kada neko ko dolazo iz RS ne podržim ovo, ne govorite da je ovo politički.

Ja nisam vojni ekspert, ali da podsjetim kolege da BiH graniči sa Hrvatskom i Crnom Gorom koje su u NATO-u i da graniči sa Srbijom – moram pitati ako smo odlučili da se ovako naoružamo: Očekujemo li sukobe ili planiramo da napadamo Srbiju i NATO?”, pitao je Amidžić

“Ako odogovr nije ‘da'”, rekao je Amidžić, “onda je zahtjev sulud”.

Povezano

Back to top button