BiHVijesti

SRBI RAZOČARANI SASTANKOM U BEOGRADU: U Washingtonu se neće razgovarati o statusu Republike Srpske!

Tresla se gora, rodio se miš! To bi ukratko bio rezime današnjeg sastanka u Beogradu, od koga se, kako su ovih dana zvaničnici Republike Srpske najavljivali, očekivalo da rješavanje statusa Republike Srpske u BiH bude važnije od pitanja Kosova, pišu mediji u RS-u.

U izvještajima se navodi da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izričito naglasio da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i da je upravo to glavna poruka, koju je, pored ekonomskih tema, rekao srbijanski predsjednik nakon sastanka sa zvaničnicima Republike Srpske, koje je predvodio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Vučić je rekao da je bilo riječi i o dokumentu koji mu je poslao Milorad Dodik i s kojim je imao odvojene razgovore, ali je naglasio da to neće biti tema predstojećeg sastanka u Washingtonu. To je potvrdio i Milorad Dodik, uz napomenu da “neko sa strane” podmeće kako će se u Washingtonu razgovarati o statusu RS-a.

Na pitanje da li će na predstojećem sastanku Aleksandra Vučića sa premijerom Kosova u Bijeloj kući biti pomenuta i Republika Srpska, ili napravljena neka komparacija sa Kosovom, Dodik je rekao da neće i da to „neko sa strane nameće“, prenosi Srpskainfo.

ATV apostrofira Dodikove riječi da se u BiH sprovodi haranga protiv Republike Srpske te da je molio Vučića zaštiti Srbe u BiH.

– Tražim od Vučića da nam garantuje da se naš status neće ugrožavati silom. Zahvalan sam mu jer je rekao da neće više biti pogroma Srba i da Srbi moraju da se angažuju na tom pitanju – istakao je Dodik, naglašava ATV.

Opozicioni političari u RS-u smatraju da je pompeznim najavama sastanka u Beogradu Dodiik pokušao odvući pažnju javnosti od sumorne ekonomske stvarnosti u Republici Srpskoj, koja bilježi rekordan budžetski deficit od oko 300 miliona KM, i to samo za prvih šest mjeseci ove godine, uprkos dodatnom zaduživanju kod MMF-a i emisiji hartija od vrijednosti.

O tome je danas na pres-konferenciji govorio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je s Dodikom, prije zvaničnog sastanka, razgovarao u četiri oka. Vučić je, naime, kazao da će Srbija pomoći finansijski Republiku Srpsku, ali nije precizirao u kojem iznosu. Rekao je da će o tome donijeti odluku Vlada Srbije i da će javnost o tome biti naknadno obaviještena.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, vodeće opozicione partije u RS-u, također smatra da se u pozadini pompeznog sastanka u Beogradu kriju ekonomski problemi s kojima se suočava Republika Srpska.

“Alarm za spas ekonomije zemlje mora biti odmah upaljen, jer u suprotnom, prijeti nam najveća kriza, kakvu ne pamtimo”, istaknuo je predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović “govoreći o pokušaju nekih političkih aktera da ispinuju velike teme opet pred lokalne izbore”.

“Radi se o starom triku proizvodnje tenzija pred izbore i izmišljanja neprijatelja po svaku cijenu, jer glavni akter nema rješenja za goruća životna i ekonomska pitanja u zemlji pa su promjena prioriteta i skretanje pažnje javnosti na druge teme – poželjni. Ako nas Dodik ponovo prevari nečim što ne postoji – do nas je”, kazao je Šarović.

On je mišljenja da Republika Srpska u ovom trenutku ne treba da postane “pitanje” niti je u ovom trenutku spremna za takvo nešto.

“Ne vidim ni opštepolitičkog potencijala i realnosti za jedno takvo pozicioniranje Republike Srpske, osim što prepoznajem staru matricu stvaranja izmišljenih tenzija iz kuhinje Milorada Dodika – uvijek pred neke izbore”, ponovio je Šarović.

Na pitanje šta govori najava iz SNSD-a da će Dodik o istom dokumentu koji je proslijedio Vučiću, razgovarati i s Draganom Čovićem kako bi se ista tema “nametnula” Zoranu Milanoviću, Šarović odgovara: „Bez obzira na to što niko nije upoznat sa sadržajem “dokumenta” niti da li on uopšte kao takav postoji, to asocira na namjeru uvlačenja nekih drugih aktera iz zemlje i regiona u slučaj ili pitanja koja treba otvoriti regionalno. To je opasna igra u kojoj se zna samo početak, a ishod je u potpunoj magli, što je sa stanovišta interesa Republike Srpske, slobodno mogu reći, potpuno neodgovorno”, kazao je Šarović.

Šarović je kazao da ne vjeruje da će narod opet nasjesti na Dodikove trikove.

“Ne vjerujem u preveliku ozbiljnost i dubinu ovog Dodikovog oprobanog, hazarderskog pokušaja otvaranja “pitanja Republike Srpske” i formiranja jedne vrste pregovaračkog paketa, kako je u jednoj izjavi spomenula predsjednica Republike Srpske. Nema on ni izgrađen kapacitet za takvo nešto, jer sve ovo što sada imamo na sceni i u najavama potencijalnih razgovora, nije produkt osmišljene i usaglašene politike u institucijama Republike Srpske niti vjerujem da predsjednik Srbije, pored ogromnog tereta koji ima oko pitanja Kosova, može prihvatiti na svoja leđa novu brigu”, kazao je Šarović.

(SB)

Slični članci

Close