VijestiBiH

ŠOKANTNA SAZNANJA SLOBODANA VASKOVIĆA: “Ko će koga uhapsiti? Kajganić je upoznat sa udarom…”

Tokom suđenja Zeljkoviću, Kostrešević je pomenut samo jednom, ali Tužilaštvo nije do kraja pojasnilo njegovu ulogu u ovom slučaju.

Već mjesecima traje teški sukob između Siniše Kostreševića, direktora Policije RS i Miodraga Bajiića, šefa Posebnog odjeljenja za borbu protiv korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva.

Kostrešević se plaši da bi Bajić mogao da ga uhapsi, jer ima brojne dokaze o njegovom kriminalnom djelovanju. Između ostalog, Bajić, sasvim sigurno, posjeduje dokaze da je Kostrešević pomogao Branislavu Zeljkoviću, bivšem direktoru Instituta za javnio zdravstvo, da pobjegne iz RS-a, piše novinar Slobodan Vasković.

Zeljković je, 15.09.2021. godine, kada je izdan nalog za njegovo hapšenje, naopustio BiH u pratnji Kostreševića. Granična policija BiH nije evidentirala njihov izlazak iz BiH, ali jeste policija Hrvatske ulazak, koji se desio u 15.09 časova na graničnom prelazu Gradiška.

Zeljkovićev izlazak iz BiH nije evidentiran, jer je Kostrešević, koji je bio u automobilu isped onog koji je vozio Zeljkovića, pokazao službenu legitimaciju.

Tokom suđenja Zeljkoviću, Kostrešević je pomenut samo jednom, ali Tužilaštvo nije do kraja pojasnilo njegovu ulogu u ovom slučaju.

Bajić ima sve dokaze, ali ne hapsi Kostreševića, jer ne smije, budući da se plaši odmazde Milorada i Igora Dodika; Posebno Igora Dodika koji najviše štiti Kostreševića.

Međutim, takvu situaciju koristi direktor Policije koji prati svaki Bajićev korak, a redovno se skidaju snimci sa video kamera kada Bajić izađe iz države kako bi se vidjelo ko je sa njim u službenom automobilu i da li je bilo zloupotrebe.

Odnosi između Kostreševića i Bajića su došli do pucanja i, prije ili poslije, krenuće da se, koristeći institucije, obračunaju jedan sa drugim.

Slična situacija je i sa Milankom Kajganićem, Glavnim tužiocem Tužilaštva BiH. I on se nalazi na udaru Kostreševića i Mladena Marića, načelnika Uprave za organizovani kriminal, koji čine sve da mu spakuju krivičnu prijavu.

Za ove pokušaje, Kostrešević i Marić imaju podršku nekih tužilaca Tužilaštva BiH koji bi da uklone Kajganića.

I njegovi prelasci preko granice se prate, kao i kretanje po BiH, a dosad su, najmanje deset puta, skinuti snimci sa video nadzora na granici kako bi se vidjelo s kim je Kajganić bio pri napuštanju BiH.

Kajganić je, prema mojim informacijama, upoznat sa udarom Kostreševića i Marića.

Ovi sukobi svjedoče o tome da su snage koje sprečavaju procesuiranje kriminala još uvijek izuzetno jake, čim sebi dopuštaju da jurišaju na nosioce najviših tužilačkih funkcija.

Situacija je takva da će morati, u narednih dva do tri mjeseca, pasti ili Kajganić i Bajić ili, pak, Kostrešević i Marić, zaključio je Vasković.

Povezano

Back to top button