RegijaVijesti

ŠOK U SRBIJI: Vučića napustio njegov dugogodišnji apologeta Srđa Trifković (VIDEO)

Dugogodišnji apologet politike Aleksandra Vučića, konzervativni nacionalist Srđa Trifković doslovno se preko noći prometnuo u Vučićevog žestokog kritičara, čime je u neugodnu poziciju doveo svog banjalučkog prijatelja Milorada Dodika.

Poznati srpski nacionalist Srđa Trifković dugo vremena važio je za gorljivog zagovornika politike aktuelnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Nedavno se čak pohvalio da je lično razgovarao s američkim diplomatom Richardom Grenellom, koji, ustvari, stoji iza nedavno potpisanog Vašingtonskog sporazuma između Srbije, Sjedinjenih Američkih Država i Kosova.

No, nekoliko sedmica kasnije, Trifković je krenuo u otvoreni napad na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, jer smatra da je Vašingtonskim sporazumom ponizio Srbiju i kompromitirao njenu poziciju kod tradicionalnih prijatelja Rusa i Kineza, “koji mu to neće zaboraviti”.

Nije jasno kako je doslovno preko noći Trifković promijenio mišljenje, ali je jasno da je svojom promjenom pozicije doveo u težak položaj člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Upravo je Dodik angažirao Trifkovića da, iako je stekao uslove za penziju, i dalje predaje na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci.

Trifković je svojevremeno bio savjetnik predsjednice RS-a Biljane Plavšić, a potom i Milorada Dodika, s kim je već godinama u izuzetno dobrim odnosima. Profesor Trifković gostovao je prije nekoliko dana na televiziji “Balkan info”, gdje je više od sat vremena napadao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovu vjerolomnu politiku.

Pogledajte videoprilog.

(SB)

Slični članci

Close