VijestiRegija

Slovenija priznala Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu

Predsjednik SDS-a Janez Janša rekao je da prijedlogom za konsultativni referendum o priznanju Palestine, Vladi daju vremena za razmišljanje

Narodna skupština Slovenije danas je na vanrednoj sjednici podržala odluku Vlade da prizna Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu. Za priznanje su glasala 52 od 53 prisutna poslanika, nijedan nije bio protiv.

Opozicija je opstruirala vanrednu sjednicu Narodne skupštine.

Slovenija je tako postala 147. članica Ujedinjenih naroda koja je priznala Palestinu. Koalicija je na sastanku iznijela argumente za priznanje. Kako su naglasili poslanici i premijer Robert Golob, priznanje bi, između ostalog, dalo novi zamah mirovnim pregovorima na Bliskom istoku i ojačalo umjerene snage i na izraelskoj i na palestinskoj strani, ujedno bi otklonilo historijsku nepravdu koja je učinjena prema Palestincima, i ohrabrilo nastavak reformi Palestinske uprave, piše Siol.net.

Premijer Slovenije Robert Golob je, obrazlažući prijedlog, rekao da namjera da se Palestina prizna nije slučajnost niti je stvar “predizborne aritmetike”. Opozicioni NSi je na početku rasprave ocijenio da je priznanje Palestine izborni potez vladine koalicije prije evropskih izbora, ali je najavio da neće biti protiv.

No, onda su se stvari zakomplikovale jer je SDS neposredno prije početka sjednice povukao prijedlog za konsultativni referendum o priznanju Palestine, koji je podnio u ponedjeljak. Na sjednici je stranka podnijela novi prijedlog za raspisivanje konsultativnog referenduma, a njeni poslanici su napustili sjednicu. Zbog novog prijedloga prekinuta je sjednica Narodne skupštine i sazvana je sjednica skupštinskog odbora za vanjsku politiku o prijedlogu SDS-a za raspisivanje konsultativnog referenduma.

Uslijedila je vanredna sjednica Narodne skupštine na kojoj su sva 52 prisutna poslanika odbacila prijedlog za raspisivanje konsultativnog referenduma. Predsjednik SDS-a Janez Janša rekao je da prijedlogom za konsultativni referendum o priznanju Palestine, Vladi daju vremena za razmišljanje.

– Prijedlog za konsultativni referendum je akt kojim se odluka odgađa za 30 dana, rekao je on povodom navodne namjere koalicije da ipak održi glasanje u Narodnoj skupštini.

Predsjednica Narodne skupštine Urška Klakočar Zupančič naglasila je da još nijedna država u svijetu nije raspisala referendum o priznanju druge države, što je politički čin. Najavila je i da neće dozvoliti zloupotrebu poslovnika, što je, prema njenom mišljenju, potez SDS-a.

Povezano

Back to top button