BiHVijesti

SLAVEN RAGUŽ NE PRESTAJE DIVLJATI: “Treba izbrisati iz naziva ulica imena zločinaca, poput maršala Tita!”

Deklaracijom Europskog parlamenta 23. avgust postao je Evropski dan sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma (2008.), a tim povodom Hrvatska republikanska stranka, koju predvodi Slaven Raguž, oglasila se saopćnjem, u kojem se navodi da se u BiH i dalje ignoriraju žrtve komunističkog režima, čije kosti i dan-danas leže u stotinama jama od Austrije do Makedonije

Hrvatska republikanska stranka navodi da su u završnom dijelu Rezolucije parlamenti i vlade svih država članica EU, država kandidatkinja za članstvo u EU i zemalja povezanih s Europskom unijom pozvani na usvajanje i provedbu Rezolucije te da je prije toga Vijeće Europe donijelo Rezoluciju 1481 (2006. godine) o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih režima.

– Međutim, u Bosni i Hercegovini se gotovo ignoriraju nabrojane europske rezolucije, posebice one koje osuđuju komunistički režim koji je odnio od 80.000.000 do 100.000.000 žrtava u svijetu, od toga nekoliko desetaka tisuća naših sugrađana – ističe u saopćenju za javnost Hrvatska republikanska stranka.

– Zaokupljeni korupcijom, nepotizmom, klijentelizmom, zaboravljaju ili, bolje rečeno, ignoriraju žrtve komunističkog režima, čije kosti i dan-danas leže u stotinama jama (masovnih grobnica) od Austrije do Makedonije. Jasno se vidi po tomu što i danas u Bosni i Hercegovini možemo naići na nazive ulica (i to glavnih, najvećih), trgova, škola itd, kako po visokorangiranim nacističkim, tako i komunističkim dužnosnicima, pa i po samom maršalu Titu, koji se našao (po procjenama svjetskih stručnjaka) na nezavidnom devetom mjestu najvećih svjetskih zločinaca, sa više od 1.100.000 (slovima: milijun i sto tisuća) ubijenih – napominju republikanci u priopćenju.

– Tim brojem zaostaje korak za svojim idejnim kolegama Polom Potom, Vladimirom Iljičem Lenjinom, Mao Zedongom i Josipom Visarionovićem Staljinom – piše dalje HRS u saopćenju i dodaje da je licemjerno obilježavati Evropski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima ako se nastave ignorirati zločini komunizma.

– HRS će u svome radu kroz općinska i gradska vijeća među prvim aktivnostima staviti i inicijativu micanja naziva komunističkih prvaka i njihovog maršala s državnih institucija i javne imovine kako bi njihove žrtve i njihove obitelji doživjeli zadovoljštinu i mir. To nam nalažu i rezolucije EU, nabrojane na početku teksta, a navodno tamo težimo – dodaju u saopćenju za javnost.

(SB)

Slični članci

Close