BiHVijesti

SKANDALOZNA IZJAVA DODIKA: Proglasiti RS i “Herceg-Bosnu” nezavisnim, a nezavisnu državu dati i Bošnjacima

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da treba ubrzati miran razlaz u BiH i da vjeruje da će brzo doći to vrijeme, te ocijenio da bi Republika Srpska kao nezavisna država sigurno imala bolji standard.

Dodik je istakao da ne vjeruje u budućnost postojanja BiH, te naglasio da se u političkom smislu zalaže za miran razlaz BiH i etabliranje Republike Srpske kao nezavisne države.

– Perspektiva je da se obezbijede neutralni, mirni uslovi za razlaz u BiH. To nije nikakva nasilna secesija, nego proces koji će omogućiti pravo naroda na samoopredjeljenje. To je nešto što jedino vidim u budućnosti u BiH – rekao je Dodik.

Naglasio je da je samo Republika Srpska dobro mjesto za Srbe i narod koji živi u Republici Srpskoj i da je siguran da bi bio bolji standard da je RS nezavisna, ali isto tako da bi bolje živjeli i Bošnjaci i Hrvati da sa svojih stanovišta i potencijala jačaju svoju društvenu zajednicu i ekonomiju.

On je istakao da će Republika Srpska kad tad biti nezavisna država srpskog naroda i drugih koji u njoj žive, napominjući da RS ima svoje stanovništvo, teritoriju, granice, da je definisana sa teritorijalno-političkog okvira, ima svoje instucije.

Dodik je istakao da je održavanje ovakve BiH pogrešno, da se treba okrenuti realnosti, te da je moguć samo mirni razlaz, proglašenje Republike Srpske nezavisnom državom, Herceg Bosne nezavisnom državom i nezavisne države za Bošnjake.

– To bi učinilo narode spokojnijim, bolje usmjerenim na saradnju – dodao je on.

On je naveo da stalno američko kršenje prava naroda mora da prestane, da ono ne može da bude uspješno.

– Ne može se očekivati da mi odustanemo da budemo Srbi, a suština američke politike je da odustanemo da budemo Srbi i da budemo građani, a ovdje većina nas hoće da bude Srbi, pa tek onda građani i ne možemo prihvatiti njihov koncept uređenja – istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je Amerika bila pozitivna u BiH kada je uspostavljen Dejtonski sporazum, a da je sve poslije toga pogrešno uradila, dozvolivši da se na kriminalan način ruši taj sporazum i davala politički legitimitet tome.

– Ta Amerika ne može da bude podržana ovdje, bez obzira ko joj je predsjednik. Naravno, treba voditi sa njima dijalog – rekao je Dodik u intervjuu Srni i ocijenio da su i oni shvatili da je vrijeme nasilja prošlo i da sa lokalnim zvaničnicima mogu razgovarati kao partneri.

Dodik je istakao da su zablude to da će rušenjem Dodika biti srušena Republika Srpska.

– Republika Srpska je mnogo više od Dodika – istakao je on i dodao da je Republika Srpska postajala i prije i postojat će i poslije njega.

Slični članci

Close