BiHVijesti

SKANDAL U BiH: Djeci podijeljene gumirane maske pod kojima se ne može disati…(VIDEO)

– Stavljam masku na lice i istu uklanjam nakon nekih manje od 30 sekundi jer već osjećam slabost zbog nedostatka kisika.

Nova školska godina na području ZHK započela ovog ponedjeljka, a osim toga učenicima su podijeljene zaštitne maske. Ali problem je nastao kada su se djeca iz škole vratila kućama i počela roditeljima govoriti kako ispod njih ne mogu normalno disati. Probali su iste i roditelji koji su se također uvidjeli problem s disanjem.

Lokalni portal iz Širokog Brijega dobija nekoliko pritužbi od roditelja, te dobijaju nekoliko maski kako bi se uvjerili na tu nekvalitetu istih, i na njihovu opasnost koju predstavljaju pri disanju.

– Stavljam masku na lice i istu uklanjam nakon nekih manje od 30 sekundi jer već osjećam slabost zbog nedostatka kisika. Nakon 10-ak minuta ponovno pokušavam disati ispod nje, ali isti problem nastaje s nedostatkom kisika jer nema kuda uopće ući, a kamoli izaći onaj koji jedva udišem i izdišem, kaže novinar lokalnog portala.

U međuvremenu pojavile su se informacije kako su maske išle preko ministarstva obrazovanja ZHK, koje ih je dostavilo školama i kao takve upakovane dostavljene školama na području Zapadnohercegovačkog kantona, njih negdje oko 2.000 komada, a do kraja sedmice bi ih trebalo stići još nekoliko hiljada za podijeliti. Jedan dio za učitelje, drugi za djecu.

U pokušaju kontaktiranja ministrice Ružice Mikulić da medijima pojasni kakve su to maske išle preko njenog ministarstva, po kojoj cijeni, preko kakvog dobavljača, je li ispitana kvaliteta istih koje su dijelili djeci po školama, ali po običaju ista se nije javljala i ostalo je samo da zaposlenici lokalnog portala direktnoo predstave kvalitetu maski koje su išle preko ministarstva obrazovanja, a koje su podijeljene djeci po školama prvog dana nastave u novoj školskoj godini.

Video koji ste vidjeli samo je upozorenje roditeljima da te maske ni u kojem slučaju ne daju djeci na korištenje i da ih bez razmišljanja trajno unište!

U međuvremenu već je prikupljen određen dio informacija i dokumentacija od kuda su te maske došle i koja ljekarska firma s područja ZHK ih je dala na dalje korištenje, tako da bi uskoro i te stvari trebale doći u javnost, prenosi SirokiBrijeginfo.

Slični članci

Close