SvijetVijesti

SEBASTIAN KURZ: “Naši neprijatelji nisu članovi religijske zajednice nego teroristi”

Austrijski kancelar Sebastian Kurz održao je u utorak konferenciju za novinare, na kojoj je govorio o terorističkom napadu u centru Beča, koji se dogodio u ponedjeljak navečer.


U tom su napadu ubijene četiri osobe, a policija je ubila napadača. Kurz je rekao da su žrtve stariji muškarac, starija žena, mladi prolaznik i konobarica. Povrijeđenog policajca koji je pokušao spriječiti napadača, opisao je kao hrabrog.

Poručio je da su Austrija i njeni građani mete brutalnog terorističkog napada u kojem je četvero građana hladnokrvno ubijeno. “Četrnaest ljudi je povrijeđeno, neki od njih teže”, dodao je austrijski kancelar.

Naveo je da se radi o napadu na slobodno društvo te je poručio da će braniti svoje vrijednosti. Naglasio je kako će svi koji stoje iza napada, biti procesuirani.

“Neprijatelj, islamski teror, želi podijeliti naše društvo. Mi nećemo dati prostora toj mržnji. Naši neprijatelji nisu članovi religijske zajednice, to su teroristi. Ovo nije borba između kršćana i muslimana ili Austrijanaca i migranata, već borba između civilizacije i barbarstva”, rekao je Kurz.

Zahvalio je sigurnosnim služama, kao i medicinskom osobolju, na njihovoj građanskoj hrabrosti koja je spasila živote.


(Slobodna Bosna)

Slični članci

Close