BiHVijesti

SDP BiH DANAS, BESKARAKTERNO DOSLJEDAN: Ovako je govorio osnivač SDP-a Nijaz Duraković, kojeg su otjerali iz vlastite stranke (VIDEO)

Poruka koju je izgovorio rahmetli profesor Nijaz Duraković na Kongresu Socijaldemokratske partije BiH u novembru 2002. godine, bila je vizionarska i najbolje je najavila početak urušavanja SDP-a, čemu danas svjedoči bh. javnost.

“Dajem neopozivu ostavku na članstvo u SDP-u, na članstvo u Predsjedništvu, i neka vam je sa srećom, izaberite, izaberite kako ste i režirali – Lagumdžiju i time ćete sahraniti SDP na ovim prostorima”, najava je profesora Durakovića u novembru 2002., nakon čega su se u ovoj partiji desili brojni prevrati. Nakon njega, stranku su napustili (otjerani) Ivo Komšić, Miro Lazović, Nermin Pećanac… podsjeća portal “Faktor”.

Danas, SDP pod vodstvom Nermina Nikšića dokaz je ove historijske Durakovićeve poruke. No, činjenica da je u vrijeme kada je osnivač SDP-a vođenjem tadašnje “autokratske” politike unutar ove stranke, kakva je i danas na sceni, bukvalno otjeran, (bes)karakterne SDP-ovce, posebno Nikšića, koji je u to vrijeme bio Lagumdžijin potrčko “i imao svoje mišljenje, ali se nije slagao s njim”, ne sprečava da njegove mudrosti zloupotrebljavaju u predizbornoj kampanji, pa čak i sponzorišu na društvenim mrežama.

“Žao mi je što moram reći da današnji SDP nije ni nalik izvornom SDP-u kojeg smo u ratnim vremenima, na čelu s rahmetli Nijazom Durakovićem, osnovali decembra 1992. godine. Rukovodstvo tog SDP-a činili su hrabri i odgovorni pojedinci sa jasnom idejom i odgovornošću prema državi. Mi smo uvijek kada je država bila ugrožena, pravili koaliciju sa državom, za razliku od današnjeg rukovodstva SDP-a, koje nema tu potrebnu odgovornost”, poručio je nedavno Durakovićev partijski kolega i istomišljenik Miro Lazović, koji je, također, otjeran iz ove stranke.

(SB)

Slični članci

Close