VijestiBiH

SCHMIDT TVRDI DA SU LIDERI OPOZICIJE U RS-u TRAŽILI DA SMIJENI DODIKA: “Zbog toga me čak iznenadilo da su se neki od njih…”

(…) solidarisali sa Dodikom.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je da su lideri opozicije u RS-u tražili od njega da sa političke scene ukloni predsjednika RS-a Milorada Dodika.

“Mogao bih reći i mjesto i vrijeme kada su mi njihovi lideri tražili da maknem Dodika uz primjenu bonskih ovlaštenja. Zbog toga me čak iznenadilo to da su se neki od njih solidarisali sa Dodikom”, rekao Schmidt za Dnevni avaz.

Na pitanje koji su lideri opozicije iz RS-a tražili smjenu Dodika, Schmidt je odgovorio da su to bili povjerljivi razgovori i da to ne može reći.

“Ubrzo nakon što sam stigao u BiH stalno su mi ponavljali to. Mislim da je ovaj ili onaj to u javnosti govorio. Ali to su bili povjerljivi razgovori i to vam ne mogu reći. Kada susretnem one koji su učestvovali u tome, svakako ću ih pogledati duboko u oči, možda se neki od njih i zacrvene”, rekao je Schmidt.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević tvrdi da nije istina da su su lideri opozicije od Schmidta tražili da smijeni Dodika.

“Koji su motivi Schmidta da laže, ne mogu sa sigurnošću da znam, a jedna od varijanti jeste da je sujetan, frustriran i uvrijeđen time što opozicija nije razgovarala s njim u Banjaluci jer je nelegitiman visoki predstavnik”, rekao je Miličević Srni.

Druga vrsta razmišljanja, kaže on, jeste da su Dodik i Schmidt dogovarali ovaj scenarij.

Lider PDP-a Branislav Borenović nije htio da komentariše Schmidtove tvrdnje.

Povezano

Back to top button