SCHMIDT ISKORISTIO BONSKE OVLASTI: Promijenio Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica, najavio i dvije nove mjere – “Samo čekaju potpis!”

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je ponovo iskoristio Bonske ovlasti. On je nametnuo izmjene Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari koji je donesen 2007. godine u vrijeme visokog predstavnika Christiana Schwarz-Schillinga.

“Moramo se suočiti sa poricanjem, revizionizmom i izvrtanjem istine koja je utvrđena pred međunarodnim sudovima. Ovaj napor zahtjeva sveobuhvatne mjere”, rekao je Schmidt.

On je potom rekao da je donio odluku te da je odlučio da to bude u Srebrenici i Potočarima.

“Odlukom će se omogućiti MC Srebrenica da razvija i širi svoje aktivnosti, posebno one koje se odnose na istinu o genocidu, kako bi se spriiječilo poricanje i revizionizam. Centar će se proširiti institutom za obrazovanje i edukaciju. Imati ćemo domaći i međunarodni tim eksperata za pitanja genocida, koji će doprinositi aktivnostima Memorijalnog centra. Zajedno sa liderima ovog instituta, moja vizija je da moramo ići na, ne samo komemorativne aktivnosti, nego učiti malđe generacije u Evropi o onome šta se ovdje dogodilo i šta treba raditi dalje”, rekao je Schmidt i dodao:

“Ja u svojim ladicama imam još jedan set odluka, gdje pozivam međunarodnu zajednicu i vlasti u BiH da u svoje ruke uzmu stvar, a ako bude prepreka ja sam spreman da na njih stavim svoj potpis. To uključuje unošenje podataka u kaznene evidencije o ljudima koji su osuđeni za genocid i zločine.

Ne može se tolerisati da takvi ljudi ne budu evidentirani i da sve prođe kao da se nije ništa dogodilo.

Druga odluka se odnosi na zabranu izbora i imenovanja na javne funkcije svih osoba koje su osuđene za genocid, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti kao i zabranu dodjele nagrada i odlikovanja tim licima. Neke stvari će uslijediti, uključujući i aktivnosti koje se tiču ostvarenja štete i naknade za žrtve genocida i ratnih zločina”, rekao je Schmidt.

Naveo je kako su odluke sve spremne i čekaju samo potpis.

“Ovo nije samo isprazna priča već ozbiljna posvećenost i spreman sam da ih provodem ukoliko se ne bude djelovalo u dogledno vrijeme”, poručio je Schmidt.

Na pitanje da li ima ikakvih odluka vezanih za Milorada Dodika u tim dokumentima, rekao je kako danas razgovara na tlu RS i da bi volio da se stvarima pristupa na ozbiljan i odgovaran način.

“Ovih dana osjećam određeni amonizitet iz RS, čini se da ima određenih pitanja zbog kojih su zabrinuti. Ja želim samo da radim za dobrobit građana BiH”, rekao je Schmidt.

Povezano

Back to top button