BiHVijesti

“SB” OTKRIVA: Dvojica ministara HDZ-a teško bolesna, Vlada FBiH osakaćena, a Dragan Čović NASTAVLJA INAT POLITIKU!

Dragan Čović i HDZ već dvije godine postavljaju izmjenu Izbornog zakona BiH kao pitanje svih pitanja. Sva ključna imenovanja u Federaciji BiH, kao i implementaciju izbornih rezultata, Čović je uslovio Izbornim zakonom po mjeri njegovog HDZ-a. Osim što je time obesmislio izborni proces, temeljno demokratsko načelo, Čović je i prisilio Federaciju BiH da radi u značajno manjem kapacitetu.

Budući da je većina ministara iz prethodnog i aktuelnog saziva bila na listama za parlamentarne izbore 2018. godine i da su osvojili mandate za koje su bili kandidirani od stranaka, nastao je objektivan problem funkcionisanja Vlade Federacije BiH u punom kapacitetu.

Ova činjenica važi i za ministre iz redova HDZ-a pa tako ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, koja je, ujedno, i zamjenica federalnog premijera, kao i Josip Martić, ministar prostornog uređenja, nakon izbora 2018. godine, obavljaju i dužnosti zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Situacija je za Jelku Milićević još i kompleksnija s obzirom na to da se nalazila na čelu Kriznog štaba umjesto federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića. Naime, kako je „Slobodna Bosna“ pisala još krajem marta, ministar Mandić imao je težak moždani udar i nije više u mogućnosti da obavlja poslove u kapacitetu koji je neophodan da Ministarstvo nesmetano funkcioniše.

Osim toga, „Slobodna Bosna“ iz pouzdanih izvora saznaje da se situacija u Vladi FBiH u međuvremenu još drastičnije pogoršala usljed problema sa srcem ministra pravde Mate Jozića (HDZ). Ministar Jozić nedavno je podrvrgnut operativnom zahvatu i ugrađena su mu tri stenta.

Usljed navedenih problema, uz sve druge okolnosti koje nanose štetu funkcionalnosti Vlade Federacije BiH, čak deset od 16 ministarstva nema uopće svog prvog čovjeka ili iz zdravstvenih (ili drugih objektivnih) razloga ne funkcioniše u punom kapacitetu.

I da su okolnosti značajno povoljnije, rekonstrukcija Vlade FBiH bila bi neophodna. Trenutna situacija je bez presedana i to je svima jasno, pa i Draganu Čoviću, jer problemi nisu samo „na drugoj strani“, već i u „kvoti HDZ-a“. Ipak, zbog svojih interesa, Čović je, očigledno, spreman da Vladu FBiH drži osakaćenom u uslovima pandemije, kada je funkcionalnost neophodnija više nego ikada ranije.

(S. B.)

Slični članci

Close