BiHVijesti

ŠAROVIĆ SE NE ŽELI IGRATI VATROM: “Valjanje RS-a u blatu Kosova je luksuz u koji nas Dodik ne treba uvoditi”

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao je da “ne treba na bilo koji način otvarati pitanje položaja Republike Srpske u kontekstu razgovora o Kosovu”. Govoreći za N1, rekao je da je to “suludo i potpuno nepotrebno”.

“To je jedna vrsta pokušaja raspakivanja Dejtona u kojem RS ulazi u jednu potpunu neizvjesnost. Ne znam zašto je to potrebno i ne vjerujem da će Vučić nešto tako prihvatiti”, rekao je Šarović komentirajuću dokument koji je Milorad Dodik uputio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Istaknuo je kako “RS-u u ovom trenutku ne treba bilo kakva paralela s Kosovom”.

“Možda je u nekim ranijim godinama to bila otvorena tema, sada apsoluto ne. Dugo će pitanje Kosova da bude još na stolu i neće se riješiti u nekim skorijim razgovorima u Washingtonu tako da je ovakva vrsta valjanja RS-a u blatu Kosova, koje traje godinama, jedan veliki luksuz u koji Dodik ne treba da nas uvodi”, rekao je Šarović.

Kazao je kako niko ne zna sadržaj ovog dokumenta, jer o njemu nije raspravljala ni Narodna skupština RS-a ni Vlada RS-a ili neki drugi organ.

“Ne vidim potrebu da se to pitanje aktuelizuje preko predsjednika Srbije, koji ima svojih briga i da na sto uvlači RS. Smatram da je Dodik sa svojom pozicijom člana Predsjedništva BiH, a posebno kad je bio prije nekoliko mjeseci predsjedavajući, mogao direktno da se obrati Generalnoj skupštini ili Vijeću sigurnosti UN-a. To može i sada, ne vidim svrhu bilo kakvog posredovanja. Očito je da je posrijedi ubacivanje na teren ovog pitanja da se javnost zabavi oko ovog, pred lokalnim izborima smo. U nedostatku rješenja za neka suštinska žvitona pitanja koja su teška kao nikada do sada, Dodik misli da je dobro da se ubaci ova priča oko Kosova i politikom izazivanja stalnih tenzija i neprijatelja RS-a računa na taj način da može zaokupiti pažnju javnosti i da se prikaže kao neko ko brine o RS-u”, zaključio je Šarović.

Podsjetimo, sastanak Milorada Dodika, Željke Cvijanović i Radovana Viškovića s Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić održat će se sutra u Beogradu.

(SB)

Slični članci

Close