Vijesti

SANJA STANKOVIĆ, BIVŠA SUPRUGA MINISTRA STAŠE KOŠARCA PISALA PARLAMENTARCIMA: Kaznite Sanju Vulić zbog negiranja porodičnog nasilja koje je provodio njen stranački kolega, a moj bivši muž

Ko joj daje pravo da moje preživljeno fizičko i psihičko nasilje pripisuje konstrukciji i kuhinji pojedinih aktera?!

Sanja Stanković, bivša žena ministra u Vijeću ministara BiH Staše Košarca, poslala je pismo Predstavničkom domu BiH u kojem traži sankcije protiv poslanice i stranačke koleginice ministra Košarca Sanje Vulić.

Ponukana izjavama Sanje Vulić na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, prilikom rasprave o Prijedlogu rezolucije o sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanju žena u BiH, o slučaju nasilja u porodici Košarac, Stanković zahtjeva da se shodno Kodeksu o ponašanju poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine – poslanik Sanja Vulić odgovarajuće i sankcioniše.

“U vremenu kada gotovo svakodnevno svjedočimo nasilju nad ženama, u vremenu kada, nažalost, sahranjujemo žene žrtve nasilja – drznuti se i iznositi laži o ženi koja je preživjela nasilje – više je nego sramotno! Ozbiljan političar, parlamentarac, pri tom još i žena – ne bi smio sebi dozvoliti ad hoc iznošenje podataka, improvizovano i bez provjere o bilo čemu, a kamoli o nasilju. Ko treba podsjetiti Sanju Vulić da nasilje može biti staro, ali ne i zastarjelo?!

Ko joj daje pravo da moje preživljeno fizičko i psihičko nasilje pripisuje konstrukciji i kuhinji pojedinih aktera?! Ko joj daje pravo da bezočno laže o mom svjedočenju pred Komisijom za utvrđivanje stanja u pravosuđu BiH Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, navodi Stanković u pismu upućenom Parlamentu BiH.

Podsjetimo na sjednici održanoj krajem avgusta Vulić je stala u odbranu Košarca govoreći da je priča i nasilju u porodici dok je bio u braku sa Sanjom Stanković iskontruisana.

„Dosta je više da slušamo o tim starim temama nasilja koje su iskonstruisane i napravljene u kuhinji baš pojedinih aktera. Na toj komisiji nismo imali ništa osim nekog svjedočenja, nikakve dokaze, ljekarske nalaze, već plač i žalopojke jedne žene. Uvijek se postavlja pitanje šta je razlog za taj plač i suze“, rekla je tada Vulić.

Za Stanković koja tvrdi da ima dokaze o nasilju koje institucije ne uvažavaju ovakva izjava je dokaz da parlamentarci poput Sanje Vulić ne slušaju običnog čovjeka.

„Ko je Sanji Vulić dao pravo da javno prizna da je agresivna kada je ugrožena, a pri tom istovremeno očekuje da istinska žrtva nasilja ćuti o preživljenim traumama!? Ko je Sanji Vulić dao pravo da omalovažava moju preživljenu traumu i pri tom mi izaziva novu!?

Da li je Sanja Vulić svjesna da je nada mnom izvršila psihičko nasilje, ili joj to, pitam, njen parlamentarni status dozvoljava – kao što i nasilnika brani činjenicom da ima dug parlamentarni staž!? Je li to javna potvrda da parlamentarci i političari mogu biti nasilnici i amnestirani od kazne?! Ja, nažalost, znam da jeste. Ko je Sanji Vulić dao pravo da sada govori o mojoj djeci i brani njihovu bezbjednost, a ćutala je kad sam ja tražila našu zaštitu?! Ko je Sanji Vulić omogućio da stavi metu na moje srce, a samim tim i na srca moje djece? (Prilažem ljekarski nalaz o ovoj tvrdnji)”, navodi Stanković u pismu koje je ustupila i redakciji portala Buka.

Stanković dalje navodi da Vulić ne može znati je li Košarac nasilnik ili nije od njegove bivše žene.

„Ko je Sanji Vulić dozvolio da određuje ko je nasilnik, a ko ne – otkud Sanja Vulić zna s kim sam ja živjela!? Da, živjela sam s nasilnikom i obratila sam se zbog toga Policiji Republike Srpske, i to više puta. Obraćala sam se i drugim zvaničnim institucijama Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Ko je dozvolio Sanji Vulić da me svrstava u ralje opozicije! Istup Sanje Vulić na sjednici 28.8.2023. godine, uvreda je za svaku ženu, ne samo žrtvu nasilja. Uvreda je to za Parlament Bosne i Hercegovine i cijelo društvo. Shodno tome, očekujem odgovarajuću sankciju za poslanika Sanju Vulić. Molim vas, ne propustite priliku da odreagujete na vrijeme“, apeluje Stanković u svom pismu.

Podsjetimo ministar Košarac nedavno je glasao protiv proglašenja dana žalosti na nivou BiH zbog femicida u Gradačcu, a u jeku lockdowna našao se u centru afere boraveći na nedozvoljenom i nezakonitom okupljanju koje je bilo protiv svih epidemioloških mjera. Zanimljivo je i kako se, dok je suočen sa optužbama za instrumentalizaciju institucija u slučaju navodnog nasilja, u petak pojavio na protestima za „odbranu institucija Republike Srpske.“

Povezano

Back to top button