VijestiBiH

Sagradili najveći “Ljiljan” i Cvijet Srebrenice i poručili: Mi se nećemo umoriti

Na koti Bandera kod Gradačca sagrađen je spomenik “Ljiljan”, visok čak 16 metara, okružen stećcicma koji ga, naglašeno je tokom otvaranja, čuvaju, baš kao što su i hrabri borci na ovom području čuvali državu, izvojevali značajne pobjede i svojim životima branili BiH. Suza na spomeniku simbolizira tugu porodica za poginulim sinovima i braćom. Incijator ovog projekta je Patrioska liga Gradačac sa predsjednikom Tasinom Okićem.

Izgradnja ovog velelijepnog spomenika sa prilaznim putem koštala je 152.000 KM, a finansirali su ga najvećim dijelom privrednici, uz podršku vlasti od općinskog do federalnog nivoa.

Kako su ispričali za Senzor.ba, spomenik je izgrađen na koti zvanoj Bandera, a u ratnom periodu to mjesto su zvali “Kraljica Posavine” jer bi s tog mjesta agresori imali preglednost na više gradova, ali domaći hrabri borci su uspjeli da odbrane. Njima u čast i zahvalu podignut je ovaj spomenik.

Tokom cijele godine velik broj posjetilaca posjeti kompleks “Spomenik Ljiljan ” Kako kaže vrijedna ekipa koja održava ovaj kompleks, redovno ih posjećuju učenici u sklopu ekskurzije, kako iz BiH, tako i iz Holandije, Turske i drugih evropskih zemalja.

Pored spomenika “Ljiljan”, napravili su i Cvijet Srebrenice, zemunicu, kao i Spomen sobu 107 viteškoj brigadi, a uskoro će krenuti izgradnja projekta “Musala”.

U planu je i izgradnja ugostiteljskog objekta, za koju je potrebno sakupiti sredstva. Kao proizvod iz ovog kompleksa, nedavno se na tržištu pojavila i flaširana voda “Ljiljan Gradačac”. Kupovinom iste finansirate izgradnju i održavanje ovog patriotskog projekta.

“Mi se nećemo umoriti”, poručuju vrijedni ljudi iz Gradačca.

Povezano

Back to top button