VijestiBiH

SA DRUGE STRANE: “Dodikovo ponašanje je šamar EU; Nešić je nasilni pajac opasnih namjera koji odlično zna da Šmit ne hapsi. Njega će uhapsiti SIPA. Nešića, ne Šmita”

Bura u najavi, u RS-u.

Piše: Slobodan Vasković

1. “Dodikovo ponašanje je šamar EU koja pokušava unaprijediti vladavinu prava u Bosni i Hercegovini. Vara se ako smatra da za njega postoje posebna prava ili posebni propisi. Dakle, gospodin Dodik bi se trebao pripremiti za neke prilično neugodne trenutke”, rekao je Kristijan Šmit za FAZ i istakao da će u narednih nekoliko dana i nedjelja biti u Banjaluci i drugim mjestima u Republici Srpskoj.

2. Manje je ovdje bitno to što je Šmit rekao da se ne plaši nikakve Dodikove “instrukcije” MUP-u RS da ga uhapsi i deportuje sa teritorije entiteta, ukoliko dođe u radnu posjetu, od Šmitove konstatacije da je “Dodikovo ponašanje šamar EU koja pokušava unaprijediti vladavinu prava”.

3. Dosad niko od funkcionera EU nije Dodikovo djelovanje okarakterisao na tako oštar način, ali isto tako i premlako djelovanje EU prema Dodiku.

4. Iz Šmitove izjave da “neugodni trenuci za koje Dodik treba da se spremi” tek slijede, da se iščitati da će EU uskoro, vrlo rigidno, da donese oštre mjere protiv Dodika. Teško da bi Šmit dao takvu izjavu samo da bi kritikovao EU, posebno zbog činjenice da je Njemačka, zemlja iz koje dolazi visoki predstavnik za BiH, vodeća država u EU.

5. Ne vjerujem da će Šmit u Republiku Srpsku doći u pratnji EUFOR-a, bilo bi to vrlo ponižavajuće i za njega i za Zapad, ali sam ubijeđen da će EUFOR, ali i NATO, u bilo kojoj varijanti ugrožavanja bezbjednosti visokog predstavnika za BiH reagovati brutalno.

6. Ubijeđen sam da bi u situaciji bilo kakve prijetnje po Šmita prije bio uhapšen Dodik, nego što bi MUP RS stavio “u lisice” Šmita.

7. Dodikova anticivilizacijska politika gasi se dio po dio, a on dalje strelovito juri ka sudaru sa realnošću koji će za njega biti bolniji od udara o tlo. Vrlo bolniji.

8. Ako je suditi po izjavi Šmita, a nije dosad bilo da se on baš “baca” spinovima, Dodikovi “teški trenuci” postaće kontinuitet i ne završavaju samo na optužnici Tužilaštva BiH protiv njega, koja bi trebala biti potvrđena ovih dana, već se otvaraju i brojne druge “linije teških trenutaka”.

9. Nakon što je narod ogolio Dodikove lažne tvrdnje kako ima apsolutnu podršku, lavina “teških trenutaka” se pokrenula i na kraju će njegovo političko djelovanje, kako sam to i najavljivao, biti “zatrpano” skroz.

10. Dodik je precijenio svoje snage u sudaru sa SAD-om i Zapadom u kojem je u sve težoj defanzivi, ali se ne predaje.

11. Nakon što je konačno hvatio da nem podršku naroda, Dodik se odlučio da, po svaku cijenu, dobije podršku nekih od takozvanih opozicionih stranaka; Prije svega SDS-a u kojem ima čitav niz svojih piona. I to na visokim pozicijama u stranci. Pioni vrše ogroman pritisak na Milana Miličevića, “lidera” SDS-a, da pruži podršku Dodiku, posebno u vezi sa optužnicom Tužilaštva BiH protiv njega. Miličević se, dosad, nekako uspio othrvati, ali neće uspjeti spriječiti Dodikove pione u SDS-u da djeluju mimo njegovih stavova; SDS je, zbog toga, ponovo pred cijepanjem.

12. Podršku je Dodik već obezbijedio u PDP-u i to od Draška Stanivukovića koji je od kandidata opozicije vrlo brzo prešao put do “najboljeg gradonačelnika Sekte” i djeluje direktno po Dodikovim nalozima. Sva priča Branislava Borenovića, predsjednika stranke u nestajanju, što jeste PDP, je bez ikakvog osnova, jer za nju nema nikakvu podršku, a pitanje je u kolikoj mjeri PDP uopšte i postoji kao partija.

13. Za kraj sam ostavio Nenada Nešića koji je formalno potpisao ono što je oduvijek bio – novi “ugovor” za poziciju Dodikovg sluge. Nešić, čiji DNS ne postoji kao stranka, izjavio je da ni on ne poštuje odluke visokog predstavnika za BiH i pozvao je Šmita da ga uhapsi.

14. Nešić je, očekivano, nasilni pajac opasnih namjera koji odlično zna da Šmit ne hapsi. Njega će uhapsiti SIPA. Nešića, ne Šmita.

(slobodanvaskovic.blogspot.com)

Povezano

Back to top button