BiHVijesti

RUSKI AMBASADOR U UN-u BRANIO DODIKA I ČOVIĆA: „Visoki predstavnik želi da zaplaši međunarodnu zajednicu mogućim raspadom BiH, odmah zatvoriti Ured…“

Stalni ambasador Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja skrenuo je pažnju partnera na to da je sazrelo vrijeme za reviziju uslova i kriterija zatvaranja Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) i predložio da se o tome razmijene mišljenja tokom sjednice Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira 1. i 2. decembra.

Nebenzja je tokom videokonferencije Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji u BiH istaknuo da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nastoji da prebaci svu odgovornost za “neuspjeh procesa međuetničkog pomirenja u BiH isključivo na Srbe i Hrvate”.

Ruski ambasador izrazio je žaljenje zbog činjenice da je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u najnovijem izvještaju još jednom “iznio subjektivnu i od realnosti veoma daleku sliku stanja u BiH”.

“Očigledna je uporna težnja visokog predstavnika da svu odgovornost za neuspješan proces međuetničkog pomirenja prenese na Srbe i Hrvate u BiH. Oni se bez osnova nazivaju `rušiocima` Daytona. Visoki predstavnik želi da zaplaši međunarodnu zajednicu mogućim raspadom BiH, pri tome potpuno ignorišući realnu situaciju u zemlji”, istaknuo je Nebenzja.

Podsjetio je da se ove godine obilježava 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da je Rusija garant tog sporazuma.

On je napomenuo da s tim u vezi Rusija podržava osnovne principe suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti BiH.

Nebenzja je pozvao partnere u Vijeću sigurnosti UN-a da se u godini kada se obilježava 25 godina od mirovnog sporazuma, nedvosmisleno izjasne u korist tih postulata.

On je istaknuo važnost Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH te naglasio da je težnja da se uruši sistem, zasnovana na tom dokumentu, opterećena ozbiljnim posljedicama ne toliko za Balkan nego i za cijelu Evropu.

Nebenzja je ukazao na činjenicu da je situacija u BiH, prema ocjenama ruske strane, u potpunosti stabilna i da ne predstavlja prijetnju za međunarodnu i regionalnu sigurnost, prenosi “Ruska gazeta”.

“Istovremeno, međuetnički odnosi pokazuju negativnu dinamiku”, rekao je on i dodao da je očigledan pad nivoa razumijevanja i kvaliteta unutrašnjeg dijaloga.

To je, kako je rekao Nebenzja, vezano prije svega za “pojačanu težnju pojedinih bošnjačkih zvaničnika za prekrajanjem Dejtonskog sporazuma u korist centralizacije i unitarizacije BiH”.

“Tom procesu podršku daju neki međunarodni faktori. Nikakvi politički stavovi spolja ne mogu se smatrati osnovom za rušenje sistema balansa etničkih interesa u BiH, formiranih mirovnim dogovorom”, naglasio je Nebenzja.

On je napomenuo da je bilo kakva izmjena trenutnog poretka moguća samo kao rezultat “ravnopravnog dogovora tri naroda i dva entiteta bez bilo kakvog utjecaja vanjskog faktora”.

Nebenzja je saopštio da Rusija namjerava i dalje da dosljedno doprinosi primjeni mirovnog sporazuma u BiH i da jača konstruktivnu saradnju sa svim narodima u toj zemlji.

“Bosna i Hercegovina ima sve šanse da postane zona uspješne političke, ekonomske i kulturne saradnje što šireg kruga učesnika”, konstatovao je on.

Izvještaj koji je Inzko podnio Vijeću sigurnosti, podržali su predstavnici Amerike, Belgije i Njemačke.

(SB)

Slični članci

Close