SvijetVijesti

RS PRED KOLAPSOM, DODIK PREKLINJE PUTINA ZA POMOĆ: Zatražio kredit od jednu milijardu KM za rekonstruiranje sadašnjih zaduženja

Milorad Dodik zatražio je od zvaničnika Ruske Federacije da RS-u odobre kredit od 500 miliona eura ili skoro jednu milijardu KM.

Ovu informaciju objavio je Slobodan Vasković na svom blogu, pozivajući se na nekoliko izvora.

Taj novac, skoro milijardu KM, kako se navodi, iskoristio bi se za restrukturisanje sadašnjih kreditnih zaduženja.

Iz Ruske Federacije nisu još ništa odgovorili na ovaj zahtjev, a Dodik, kako stoji u tekstu, intenzivno lobira preko svih svojih ruskih veza da novac dobije.

Zahtjev za ovako velikim kreditom leži u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalazi RS, iako njeni zvaničnici tvrde da je finansijski stabilna.

To je danas rekla i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, naglašavajući da je budžet likvidan.

Prema riječima upućenih, kako navodi Vasković, za završetak fiskalne godine potrebno je 400 miliona KM, a u vrhu Režima nemaju nikakvu ideju kako da namaknu taj novac, osim puta novog kreditnog zaduženja.

Podsjetimo da je RS i 2014. godine najavljivala da su u razgovoru sa ruskim predsjednikom postigli dogovor o, kako su tada rekli Milorad Dodik i Željka Cvijanović o “velikom” i “malom” kreditu.

Ta sredstva iz “velikog” i “malog” kredita nikada nisu stigla u RS, iako su u više navrata to najavljivali zvaničnici RS.a.

Da je RS u teškoj finansijskoj situaciji potvrdio je nedavno i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je obećao finansijsku pomoć Srbije RS-u do kraja godine zbog, kako je to i objasnio, održavanja likvidnosti budžeta RS-a.

(SB)

Slični članci

Close