SvijetVijesti

RAT KOJI JE OSTAO U SJENCI ONOG NA KAVKAZU: A sve je počelo na izborima (VIDEO)

Etiopske snage krenule su danas prema glavnom gradu pobunjenog regiona Tigraj, ignorišući međunarodne apele za organizovanje pregovora o okončanju sukoba i negirajući da djeluju protiv bilo koje etničke grupe.

Lokalni vladari pobunjene regije Tigraj saopćili su da se nikada neće predati saveznim trupama.

Tigraj je sada pakao njenim neprijateljima, navela je lokalna vlada u saopćenju.

Savezne trupe već se dvije sedmice sukobljavaju sa snagama Tigraja u sukobima u kojima ima na stotine poginulih na obje strane. Zbog sukoba je oko 30.000 izbjeglica pobjeglo u Sudan.

Premijer Abij Ahmed, koji je pokrenuo ofanzivu da bi obnovio vladavinu zakona u Tigraju, rekao je da će pobjeda doći za nekoliko dana.

Borbe u Tigraju počele su 4. novembra nakon što je premijer pokrenuo vojne operacije kao odgovor na ono što je opisao kao napad lokalnih vlasti na savezne trupe. Obje strane su se međusobno optuživale za planiranje vojnog sukoba.

Tenzije eskaliraju od septembra, kada su u Tigraju održani regionalni izbori uprkos protivljenju savezne vlade, koja je glasanje nazvala “nelegalnim”.

Sukobi su eskalirali nakon što su naoružani napadači ubili 32 osobe i zapalili više od 20 kuća u Oromiji u zapadnoj Etiopiji.

Tamošnja vlast je navela da je napad na etničku grupu Amhara izvela pobunjenička Oslobodilačka vojska Oromije, ali ona zasad nije spominjala napad, dok je slične izvještaje ranije negirala.

Amhari su po brojnosti druga etnička grupa u Etiopiji, poslije Oroma.

(SB/NN/Tanjug)

Slični članci

Close