BiHVijesti

RASPRODAJA DRŽAVE: “Dodik prepustio Srbiji većinsko vlasništvo u ‘HES Gornja Drina'”

Srbija je postala većinski vlasnik zajedničkog preduzeća s Republikom Srpskom koje ima koncesiju za izgradnju tri hidroelektrane na Drini, procijenjene vrijednosti 850 miliona KM. Pojedini analitičari smatraju da bi ovo mogla biti „privatizacija na mala vrata“ “Elektroprivrede Republike Srpske”.


Vlada Republike Srpske dala je saglasnost da se “Elektroprivreda Srbije” (EPS) upiše kao većinski vlasnik preduzeća “HES Gornja Drina” iz Foče, saznaje banjalučki portal “Capital”.

Do sada je ovo koncesiono preduzeće bilo u vlasništvu “Elektroprivrede Republike Srpske” (ERS), a koja će ubuduće imati 49 odsto udjela, a Srbija 51 odsto.

Dozvolu za promjenu vlasničke strukture Vlada je dala na sjednici 22. oktobra, a odluka stupa na snagu sutra.

“Odobrava se promjena vlasničke strukture koncesionara ‘HES Gornja Drina’, uz obavezu da u roku od 60 dana od prijema rješenja podnese zahtjev za upis promjene vlasnika u registar”, stoji u rješenju Vlade Republike Srpske.

Ovoj odluci prethodila je odluka Konkurencijskog vijeća BiH, koje je ocijenilo kako ne postoji obaveza prijave koncentracije, što je bila svojevrsna dozvola da se izvrši vlasničko prestrojavanje.

U svom obrazloženju Konkurencijsko vijeće je navelo da društvo “HES Gornja Drina” još nije aktivan učesnik na tržištu proizvodnje i distribucije električne energije, već je u pitanju projekt koji će se provesti u dvije faze te se aktivnost na tržištu očekuje tek za nekoliko godina, kada se izgrade i puste u pogon hidroelektrane.

Također, naveli su oni, EPS i ERS nisu aktivni na istim geografskim tržištima, već svoje djelatnosti pružaju na teritoriji Srbije, odnosno BiH.

Koncesija za izgradnju i korištenje HE “Buk Bijela”, vrijednosti 382,4 miliona KM, dodijeljenja je prije tri godine ERS-u.

Preduzeće “HES Gornja Drina” nastalo je odlukom Vlade Republike Srpske iz septembra 2019. godine, i to spajanjem firmi Hidroelektrana “Buk Bjela” i Hidroelektrane “Foča i Paunci”.

Projekt hidroenergetskog sistema Gornja Drina predviđa izgradnju hidroelektrana Buk Bjela, Foča i Paunci, čija bi ukupna instalisana snaga iznosila 180,9 megavata. Sveukupno njihova vrijednost iznosi oko 850 miliona KM i sve tri bi trebale da se grade zajednički.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno je najavio kako će gradnja “Buk Bijele” početi naredne godine, a da će ove biti postavljen kamen temeljac.

“Tu treba dodati i put od Foče prema Tjentištu. Obezbijedili smo pet miliona evra koji čekaju projektovanje i rješavanje imovinskopravnih odnosa. Neophodno je još nekih 30 miliona KM, ali u svakom slučaju, obezbijediće se sav novac“, izjavio je Dodik tom prilikom.

Ranije najave da će Srbija sa svojim najvećim državnim preduzećem dobiti većinski udio u “HES Gornja Drina” mnogi su okarakterisali kao privatizaciju “Elektroprivrede Republike Srpske” iz sjene.

Slični članci

Close