BiHVijesti

PUSTINJSKI PJESAK STIGAO U BIH, STRUČNJACI LOŠIM VIJESTIMA SVE RAZOČARALI Frustrirajuća agonija će trajati danima!

U BiH posljednjih dana prevladava umjereno oblačno i sunčano vrijeme, a krajem dana prešlo je postepeno u jače naoblačenje koje je došlo sa zapada.

Za laike trenutno djeluje da nas ne očekuju neke drastične promjene, ali za meteorologe to nije tako. Poručuju da je u BiH stigao pijesak iz pustinje.

Stručnjaci upozoravaju da bi fenomen mogao potrajati danima.

Nedim Sladić, amater meteorolog, za Avaz je prokomentarisao kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana.

– Pod uticajem južine koja dolazi na naše prostore stigla je i saharska prašina, neobična, ali i bezopasna za stanovništvo. Pustinjski pijesak je stigao u BiH južnim i jugozapadnim vjetrom, koji je tokom noći dobio na svojoj snazi i samim tim sve veće količine pijeska su pristizale uz prednju ciklonu, koja nam je donijela veće količine oblačnosti, ali i manje količine padavina.

Od srijede do petka dolazi veoma topao period, još će tu biti južine, novih koncentracija pijeska, koje pristižu u četvrtak u BiH.

U subotu, kada dođe jedna jača i osjetnija promjena vremena sa zapada i sjevera, možemo očekivati da će opet biti saharske kiše, koja će se ispadati u subotu.

Naredna tri dana – srijeda, četvrtak i petak – dotokom vazdušne mase sa sjevera Afrike temperature u BiH u prosjeku će se kretati od 24 do 30 stepena – istakao je Sladić.

Kaže da nas za vikend očekuje jača promjena vremena – značajan pad temperature i mogućnost vremenskih neprilika.

Slični članci

Close