VijestiRegija

PROTESTI PROTIV NASILJA U VIŠE GRADOVA SRBIJE: “To su oni isti koji su ubijali Sarajevo, koji su ubijali Vukovar, Dubrovnik…”

(…) koji su se sada, kada su izgubili sve svoje sramne ratove, preobukli i ostrvili na naše gradove kao da zatvaraju krug.

Protesti “Srbija protiv nasilja” održani su sinoć, u nekoliko gradova u Srbiji, među kojima su Novi Sad, Zrenjanin, Gornji Milanovac, Kragujevac, Niš i Jagodina.

Stanovnici Novog Sada okupili su se u petak uvečer i krenuli u 12. po redu protesnu šetnju protiv nasilja. Prošetali su dvjema centralnim gradskim ulicama, a na čelu kolone bio je transparent “Studenti protiv nasilja”.

Obratili su im se pisac i odbornik u Skupštini Beograda Dejan Atanacković, kao i Ranka Kašiković, zaštitno lice kampanje “Jači od političkog pritiska”. Atanacković je čestitao novosadskim aktivistima na borbama koje vode kako bi zaštitili svoj grad, napominjući da “ovo vreme obeležavaju ljudi koji mrze gradove i dižu lažne jer prave nikada nisu razumeli”.

“To su oni isti koji su ubijali Sarajevo, koji su ubijali Vukovar, Dubrovnik, koji su se sada, kada su izgubili sve svoje sramne ratove, preobukli i ostrvili na naše gradove kao da zatvaraju krug”, istakao je on.

Na Trgu slobode, Ranka Kašiković je kazala da su u Srbiji ucjene način vladanja jer je “strah moćan motivator” koji tjera ljude da se predaju autoritetu. Pozvala je sve da izađu na ulice, ističući da bi se u suprotnom na nekim budućim izborima opet moglo desiti da “zastrašenih i ucenjenih bude više nego slobodnih građana”.

Na kraju protesta ponovljeni su zahtjevi koji se ne mijenjaju od prvog protesta održanog maju, dok je novo okupljanje zakazano za 1. septembar.

Protesti “Srbija protiv nasilja” održavaju se u gradovima u Srbiji nakon dva masovna ubistva koja su se 3. i 4. maja dogodila u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo ukupno 20 osoba, među kojima je najviše djece.

Zahtjevi protesta su već mesecima isti, i to su smjenjivanje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i rukovodstva Radio-televizije Srbije.

Traži se i gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koje promoviraju nasilje i mržnju kao i smjenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Povezano

Back to top button