RegijaVijesti

PROCURILI DOKUMENTI RUSKE VLADE: Ministarstvo odbrane ovlašteno da otvori ured u Srbiji radi JAČANJA VOJNIH VEZA!

Rusija je ovlastila svoje Ministarstvo odbrane da otvori ured u Srbiji, otkrivaju vladini dokumenti u vrijeme kad Moskva nastoji ojačati vojne veze sa saveznikom na Balkanu uprkos tome što Beograd teži ulasku u Europsku uniju.

Srbija je prošli mjesec obustavila vojne vježbe sa stranim vojnicima na šest mjeseci, a kao razlog je navela pritisak EU-a da se povuče iz zajedničkih vježbi s Rusijom i Bjelorusijom.

U odluci ruske vlade od 15. oktobra koju je potpisao premijer Mihail Mišustin, navodi se da će šef predloženog ureda pomagati u rješavanju vojnih i tehničkih pitanja u vezi sa saradnjom Rusije i Srbije.

Sporazum, kada ga potpišu obje strane, osigurat će ruskom zvaničniku u Srbiji pravo posjećivanja srbijanskih divizija koje koriste rusko oružje i vojnu opremu pod uslovom da se njegova posjeta najavi i osigura pristanak.

Zvaničnici srbijanskog ministarstva odbrane nisu odmah bili dostupni za komentar.

Srbija, čije se naoružanje zasniva na bivšoj sovjetskog tehnologiji, od Rusije je posljednjih godina nabavljala borbene avione MIG-29, helikoptere, tenkove i oklopna vozila.

Srbijanska vojska je 10. oktobra izvela veliku vojnu vježbu i demonstrirala upotrebu oružja ruske proizvodnje, uključujući protuzračni sistem “Pancir”. Također je predstavila borbene dronove koje je nedavno nabavila iz Kine.

Srbija održava osjetljivu ravnotežu između ambicije za ulaskom u EU i njezinih historijskih veza s Rusijom i Kinom koje podržavaju što ne priznaje nezavisnost Kosova.

Rusija, s druge strane, želi zadržati geopolitički utjecaj na Srbiju, a signal za to je otvaranje ureda Ministarstva odbrane.

(SB)

Slični članci

Close