BiHVijesti

PRIVILEGIJE OSTAJU, A ONI I DALJE OPSTAJU: Delegati SNSD-a i HDZ-a oborili zakone kojima bi se…

…uštedjeli milioni KM u državnom budžetu.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nisu usvojili Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama usljed pandemije novog koronavirusa glasovima delegata SNSD-a i HDZ-a, koji su bili protiv. Nisu usvojene ni izmjene kojima se ukidaju stimulacije, regres, jubilarne nagrade, kao i ograničavanja visine otpremnine, piše NAP.

Ovi zakoni su ranije usvojeni u Predstavničkom domu PSBiH, ali je još jučer bilo evidentno da neće proći na Domu naroda nakon što je Komisija za finansije i budžet dala negativno mišljenje.

Prijedlogom zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama usljed pandemije novog koronavirusa bilo je predviđeno da se u institucijama BiH zabrani korištenje sredstava za reprezentacije do kraja ove godine, da se ukine pravo na regres, jubilarne nagrade te naknade za obrazovanje i stručno usavršavanje.

Prijedlog zakona podrazumijeva i da se svim zvaničnicima i zamjenicima do kraja 2020. godine ukinu stimulacija, topli obrok, naknada za prekovremeni rad, noćni rad i rad u vrijeme praznika, kao i naknada za odvojeni život, službeno putovanje, prijevoz te otpremnine za odlazak u penziju.

Nadalje, nije prihvaćen ni Prijedlog zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije. On je predviđao da dužnosnici izdvajaju 20 posto od plaće u posebni fond za borbu protiv koronavirusa.

Delegati su odbili i izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom, a kojim je predviđeno ograničavanje visina otpremnine na 12 prosječnih plata u BiH. Time bi minimalni iznos otpremnine ostao kao i do sada 5.364 KM, ali bi se maksimalni iznos otpremnine ograničio na 10.728 KM.

Delegat SDP-a BiH Denis Bećirović poručio je kolegama da današnji stav prema ovim zakonima ne samo da nije politički korektan, već i nije moralan prema građanima u ovakvoj socijalno-ekonomskoj situaciji.

Zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu PSBiH Damir Arnaut reagirao je na današnje obaranje četiri zakonska rješenja.

“Prošle godine sam rekao da je SDA obesmislila vlast na nivou države kad je Dodiku i Čoviću dala kontrolni paket – po četiri delegata u Domu naroda. Tih osam oborilo je danas četiri zakona kojim bi se uštedjeli milioni, krenulo u borbu protiv Covida, pomoglo privredi. Kome još nije jasno: 3 ≠4”, napisao je Arnaut na Twitteru.

(SB)

Slični članci

Close