VijestiSvijet

Prilika za posao u Njemačkoj: Početna plata je čak 8 hiljada KM

Nedostatak osoblja je problem u mnogim industrijama u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji (NRW). Posebno je problematičan nedostatak osoblja u željezničkoj industriji. Stoga vlasti nude strojovođama i do 4.000 eura početnu plaću te obuku u trajanju od 12 mjeseci.
Kako bi se zadovoljila sve veća potražnja za strojovođama u nadolazećim godinama, „Landesprogramm Fokus Bahn“, inicijativa vlade savezne zemlje i jedanaest željezničkih tvrtki za zapošljavanje osoblja, cilja na novu skupinu: radnike s nepunim radnim vremenom. Prvi tečaj započet će u jesen 2024., u kojem se osobe koje mijenjaju karijeru mogu izvanredno obučavati za strojovođe, piše Fenix magazin.

Željeznička industrija očajnički traži kvalificirane kandidate za prekvalifikaciju za strojovođe. – U vremenima nedostatka kvalificiranih radnika potrebna je fleksibilnost, kaže Heinrich Brüggemann, voditelj projekta u Focus Bahnu. Poslodavci bi morali više pažnje posvetiti željama i potrebama kandidata.

Većina strojovođa u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji nema tradicionalnu obuku u željezničkoj industriji, već dolaze iz drugih zanimanja i završavaju dvanaestomjesečni tečaj prekvalifikacije. To uključuje teorijske lekcije kao i praktične jedinice kao što su manevriranje, rute vožnje i kontakt s putnicima.

Nakon uspješne prekvalifikacije možete očekivati ​​početnu plaću od oko 4.000 eura s dodacima i siguran posao do mirovine. Izvanredna prekvalifikacija trajat će 16 mjeseci, s tim da će budući strojovođe morati učiti samo pet sati dnevno. Prvi tečaj trebao bi započeti u listopadu 2024., javljaju vlasti NRW-a, prenose lokalni mediji.

Pouzdanost vlakova u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji na najnižoj točki: manjak osoblja je sve veći

Postoji oko 3.000 radnih mjesta za strojovođe u regionalnim i S-Bahn vlakovima u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, od kojih je oko 350 nepopunjeno. Osim toga, oko 20 posto strojovođa otići će u mirovinu do 2027. godine. Istodobno, potreba za osobljem raste za oko 15 posto, jer će se dodatno proširiti klimatski prihvatljiv javni prijevoz i smanjiti radno vrijeme kao rezultat posljednje kampanje kolektivnog pregovaranja sindikata strojovođa GDL.

Pouzdanost vlakova u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji prošle je godine dosegla najnižu točku. Prema izvješću o kvaliteti željezničkog prijevoza u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, oko jedan od sedam vlakova pokvario se 2023. godine. Uz brojna gradilišta, glavni razlog tome je nedostatak strojovođa.

Već pet godina jedanaest željezničkih kompanija u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji udružuje svoje napore u zapošljavanju osoblja u projektu “Fokus Bahn”, koji državna vlada podupire milijunima eura. Projekt se pokušava obratiti na nove skupine radnika: 200 migranata koji su posljednjih godina došli u Njemačku već je kvalificirano za strojovođe – uključujući i tečaj jezika. Focus Bahn se sada nada privući žene na posao strojovođe, koji je do sada bio muška domena, s projektom na određeno vrijeme.

Povezano

Back to top button