VijestiBiH

Pretučeni i opljačkani, napadnut ispred džamije, pucano na kuću… Osude napada povratnicima ne pomažu

Nakon napada na povratničku porodicu uslijedila su izvinjenja i osude iako svi znamo da to nije dovoljno, jer nekažnjavanje ohrabruje nova zastrašivanja

Napadnuta je povratnička porodica u Gacku. Rupa od metka ostala je na prozoru obnovljene kuće.

– Još jedan dokaz da trovanje javnog prostora šovinizmom i bježanje od istine i odgovornosti ponovo stavljaju metu na čelo žrtvama. Od vlasti entiteta opet tražimo hitno procesuiranje i otkrivanje krivaca. Od pomoći bi bilo i da prestanu sa širenjem govora mržnje, ali se u to ne uzdamo, poručio je Nerin Dizdar, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH.

META NA ČELU

Iz Policijske uprave Trebinje kažu kako se tužilac nije mogao izjasniti ima li u ovom događaju elemenata krivičnog djela, pa je naložio da mu se dostavi izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama.

Načelnik Gacka Ognjen Milinković osuđuje napad na bilo koga, posebno na komšije Bošnjake.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak razgovarao je sa ministrom unutrašnjih poslova RS-a Sinišom Karanom. Poručuju kako policija neće imati ni minimum tolerancije prema onima koji budu ugrožavali povratnike u bilo kojem dijelu BiH iz bilo kojeg naroda.

I portparol SNSD-a Radovan Kovačević osuđuje napad i poručuje da RS jeste i mora biti sigurna kuća za sve svoje građane. Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić zatražio je od nadležnih da u najkraćem roku rasvijetle ovaj slučaj.

– Osuda incidenta i poziv na otkrivanje počinilaca je dobrodošao čin, ali je za osiguranje pravde i prava povratnika potrebno više. Slučajevi padaju u zaborav, počinitelji se ili ne otkriju ili ne procesuiraju adekvatno. Pozivam da svojim primjerom pokažete da je takvo ponašanje prema povratnicima neprihvatljivo i da iskoristite poluge sistema, koje vam nesumnjivo stoje na raspolaganju, kako bi počinitelji zlodjela bili otkriveni i propisno sankcionisani, stoji u dopisu koji je federalni premijer Nermin Nikšić uputio predsjedniku i premijeru RS-a Miloradu Dodiku i Radovanu Viškoviću.

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH, skreće pažnju na to da dok članica Predsjedništva BiH i ambasadori koje je imenovala javno lažu o postojanju “islamskog ekstremizma” u BiH, dotle se nastavljaju napadi na bošnjačke povratnike.

– Zahtijevamo hitno otkrivanje i procesuiranje počinilaca i naredbodavaca ovoga gnusnog čina, kao i neophodno prisustvo EUFOR-a radi vjerodostojnosti informacija i istrage, poručio je.

Državni parlamentarac Predrag Kojović smatra da za “ovakva kukavička zlodjela odgovornost snosi lično Milorad Dodik”. Entitetski vođa Dodik osudio je napad u kojem je oštećena kuća povratničke porodice u Gacku, ali je opet bio i bahat i vulgaran kazavši da je Kojović “obična budala”.

NEMA KAZNI

Ukoliko političari nastave sijati govor mržnje i razdora, ukoliko svaki dan budu slali zapaljive poruke, sigurno je da će napada biti sve više. Sigurno je i da će nakon svakog od tih napada, kao i nakon ovog, uslijediti brojna izvinjenja, pozivi na mir, strpljenje i nenasilno ponašanje. Međutim, sve i ostane na tome, jer nekažnjavanje ohrabruje nova zastrašivanja i nove napade na povratnike. Žrtve napada su dan-dva vijest, a potom padaju u zaborav. U zaborav su pala i ubistva povratnika u Republici Srpskoj od kojih je prošlo i po 15 godina a da niko za njih nije odgovarao.

Fadil i Ajša Memišević su pretučeni i opljačkani u svojoj kući u Višegradu. Osman Mehanović iz Bratunca teško je pretučen uz uvrede i prijetnje. Senad Sejfić, povratnik u Kamenicu kod Zvornika, napadnut je fizički dok je sjedio u svom automobilu ispred džamije. U Osmacima, nedaleko od Zvornika, pretučen je četrnaestogodišnji Ajdin Jusić. Napadnuta je i povratnica Ljeposlava Petković kod Zavidovića. Kod Mostara je kamenovana kuća povratničke porodice Šantić. Kazne za ove napade još nikoga nisu stigle.

Povezano

Back to top button