VijestiBiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom teatralnom stilu objavio koliko košarkaši Srbije dobivaju, ali ne za osvajanje srebra na SP-u, nego “kad” iduće godine donesu zlato s Olimpijskih igara u Parizu. Vlada Srbije donijela je odluku da igrače košarkaške reprezentativce i selektora Pešića nagradi s po 25.000 eura. Nagradu za zlato na Europskom kupu dobili su i basketaši, odlukom donesenom na istoj sjednici. Svakome od njih i selektoru Žderi bit će dodijeljeno po 20.000 eura. Predsjednik države Aleksandar Vučić je na svečanom prijemu za srebrne košarkaše sa SP-a izjavio: “Pokazali su šampionsko srce, šampionsku energiju i znao sam da će vratiti zemlji više nego što im je zemlja dala. Uz posebnu zahvalnost Boriši Simaniću. Koliko su ovi momci uspjeli ujediniti cijelu zemlju. Ajrudin Redžov, Bošnjak iz Sjenice, je ponudio bubreg Simaniću. Ja sam im rekao, svim ovim divnim momcima koji su ujedinili i Zvezdu i Partizan, nikad nisam vidio toliko Zvezdinih navijača koji oduševljeno gledaju Aleksu, Bogdana, Vanju… ili partizanovci Dobrića, Davidovca.” Zatim je poručio: “Mi čekamo zlato u Parizu, ne srebro, nego zlato. Vidim da LeBron James okuplja najjaču ekipu, eto prilike da ih pobijedimo. Mi ispunjavamo u hitnim rokovima sve naše oabaveze. Hvala svim članovima tima, porodici, ljudima u savezu. Čestitam vam i zahvaljujem vam se i kažem da vas cijela Srbija voli. Do zlata u Parizu!” “Oprostite, zaboravio sam reći kolike će biti nagrade za zlato u Parizu…” Nakon toga je govorio selektor Svetislav Pešić, a kada se zatim za mikrofon spremao kapetan Bogdan Bogdanović, Vučić mu je uzeo riječ: “Oprostite, zaboravio sam. Mi povećavamo nagrade, za zlato koje donesete, svako od vas će pojedinačno dobiti 200.000 eura. Mi dramatično povećavamo nagrade i bit ćemo peti u svijetu po nivou premija“, kazao je Vučić.

Christian Schmidt odustao je od dolaska u Banjaluku. Nakon naredbe o zabrani sastanaka u institucijama Republike Srpske, otkazao je susret sa potpredsjednikom Srpske Ćamilom Durakovićem. Predsjednik RS Milorad Dodik kaže da je dobro što je Schmidt shvatio da je nepoželjan u RS-u i nije došao u Banjaluku. Zbog njegovog nedolaska žali Ćamil Duraković. Smatra da je Schmidt kapitulirao, a sa njim i međunarodna zajednica u BiH. Iz OHR-a samo saopštenje u kome stoji da spektakularno najavljivana posjeta, nije bila definitivno dogovorena, ovim riječima započeo je Dnevnik RTRS-a, Javnog servisa pod kontrolom Dodikovog režima.

-Republika Srpska ostaje stabilna uprkos neovlaštenom i nelegalnom intervencionizmu kaže Milorad Dodik. Kazao je da je Schmidt taj koji izaziva, ali da je dobro što je odustao od najavljenog dolaska u Banjaluku, jer je u RS-u nepoželjan.

– Bilo šta on odluči li da djeluje za nas nije obavezujuće, on ne može da uđe ni u jednu instituciju Republike Srpske. Bilo s kim da se želi sastati njemu nije na raspolaganju to što on misli da jeste, njemu je to savršeno jasno. Vidim da je odustao da dolazi danas u Banja Luku to može da bude korisno u smislu njegovog shvatanja da nije dobro došao – rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Schmidt je jučer dogovorio sastanak sa potpredsjendikom RS, Ćamilom Durakovićem, da bi samo par sati prije zakazanog termina otkazao. Prethodno je generalni sekretar predsjednika Republike izdao naredbu o zabrani korištenja službenih prostorija, uključujući i one koje koriste i potpredsjednici RS, za sastanke sa Schmidtom, koji se lažno predstavlja, kao Visoki predstavnik, nastavlja RTRS.

Duraković Schmidta smatra dobrodošlim, ali u institucijama koje predstavlja, kao legitimni predstavnik a ne u kafani, kao što je bilo pokušaja. Duraković nije krio razočaranje, istakavši, da je otkazivanjem današnjeg sastanaka “međunarodna zajednica, ili ono što je od nje preostalo”, kapitulirala.

– Meni je to neozbiljno odmah da kažem i ne postoji valjan razlog, ne postoji opravdan razlog zašto je on to tako uradio. To je za mene loša poruka jer, najavite se jedan dan, drugi dan otkažete a mi nr znamo razloge, meni je to pomalo neozbiljno da budem iskren, kazao je Duraković.

I dok Duraković tvrdi da je sastanak bio dogovoren iz OHR suprotni stavovi. U saopštenju tvrde da posjeta Schmidta Banjoj Luci nije bila definitivno dogovorena.

Postavlja se pitanje da li je “orkestriranu pozorišnu predstavu” priredio sam Schmidt. Јer najave zvaničnog dolaska nije bilo, pitaju se na Dodikovom Javnom servisu.

– Kancelarija visokog predstavnika ima neki subjektivitet, ta kancelarija nikada nije uputila MUP-u Srpske dopis da će bilo ko iz OHR, ni automobil ni ljudi doći u Banjaluku. Znači to su klasični provokatori, poručio je Nenad Stevandić, predsjendik Narodne skupštien Republike Srpske.

Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora BiH, kaže da je to sve posljedica nervoze Schmidta.

-Јa to doživljavam kao nervozu gospodina Schmidta i potvrdu da on sam počinje da sumnja u svoj mandat, kazao je Amidžić.

Povezano

Back to top button