BiHVijesti

PREDSJEDNIK GLAVNOG ODBORA SDS-a NAPAO DODIKA: “Uopšte me ne čudi što se lider SNSD-a protivi transparentnijem izbornom procesu!”

“Moj lični stav je da podržavam svaki sporazum koji može doprinijeti održavanju fer i korektnih izbora te još transparentnijem izbornom procesu”, kazao je predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević.

Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević komentarisao je dopis člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi sa pokretanjem vitalnog nacionalnog interesa na pitanju angažmana strane agencije koja bi trebala pratiti izborni proces u BiH.

Miličević kaže da je iz iskustva u dosadašnjem izbornom procesu, a posebno s referenduma o opozivu načelnika opštine Teslić 3. marta 2019. godine, potpuno jasno da se „SNSD služi manipulacijama i zloupotrebom izbornog procesa te otvorenom izbornom krađom, te je za očekivati da se nastavi time baviti i u ovom izbornom ciklusu“.

On kaže da je protivljenje još transparentnijem izbornom procesu indikator onih političkih snaga koje ne žele fer i korektne izbore, već unaprijed planiraju izbornu krađu na predstojećim lokalnim izborima.

– To je jedini razlog zašto takvim političkim snagama ne odgovaraju što transparentniji izbori. Svaki dodatni monitoring izbornog procesa, bilo od strane domaćih ili međunarodnih organizacija, može samo unaprijediti kvalitet samog izbornog procesa, a u interesu svih učesnika izbora je da oni budu provedeni fer i korektno – pojasnio je predsjednik Glavnog odbora SDS-a.

Miličević kaže da je iskustvo pokazalo da monitoring izbora, posebno ako se ogleda u pojačanom broju nepristranih, nepotkupljivih i kvalitetnih posmatrača, značajno povećava nivo kvaliteta izbornog procesa te sužava prostor za manipulisanje i izborne krađe, kao što se moglo vidjeti na primjeru referenduma u Tesliću.

– Dopis člana Predsjedništva BiH predstavlja grubu zloupotrebu vitalnog nacionalnog interesa kako bi se srpski nacionalni korpus stavio u odbranu izbornih manipulacija i prevara SNSD-a. Srpska demokratska stranka i njeni organi moraju se odlučno suprotstaviti takvoj manipulaciji, koja je još jedna u nizu brojnih zloupotreba vitalnog nacionalnog interesa, ovaj put ne samo u dnevno-političke svrhe, već i u otvorenu zaštitu izborne krađe u najavi na lokalnim izborima – zaključio je Miličević.

(SB)

Slični članci

Close