VijestiBiH

PRAVO LICE DIREKTORA MEMORIJALNOG CENTRA: Od premlačivanja supruge do ukidanja vjeronauke

Ko je zapravo Emir Suljagić?

Emir Suljagić je bio pionir SDP-a koji je čak napisao knjigu o Zlatku Lagumdžiji, svom tadašnjem idolu. Preko SDP-a došao je na funkciju ministra obrazovaja kantona Sarajevo.

Na toj funkciji Suljagić se nije proslavio te je u žižu javnosti dospio radikalnim pokušajem ukidanjem vjeronauke iz nastavnog programa. Suljagić je tako na meti postao Islamske zajednice koja ga je bombardovala saopštenjima.

Nakon napuštanja te funkcije otišao je u političku anonimnost da bi se 2012. godine preko građanske inicijative “Glasaću za Srebrenicu” ponovo uzdigao.

Tokom koordinacije pomenute inicijative, Suljagiću ništa nije bilo sveto pa je tako gazio i po Bošnjacima koji su bili na čelu MUP-ova da bi došao do svog cilja.

Preko ove inicijative, osniva novu “Prvi mart” koja je tada bila dobra priča da je Suljagić ostao dosljedan svojim principa. Ipak, apetiti da postane član Predsjedništva BiH bili su jači te je Suljagić postao kandidat na opštim izborima kao kandidat za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka iako je do tada čitavo se vrijeme izjašnjavao kao bosanac.

Vjerovao mu je i Željko Komšić sve dok Suljagić nije podigao apetite da bude i potpredsjednik DF-a. Ipak na kongresu doživio je veliko razočaranje sa svojim prijateljom Reufom Bajrovićem kada ih je Željko Komšić “ubacio” samo u predsjedništvo stranke. To se dvoji prijatelja Suljagiću i Bajroviću nije svidjelo pa su istupili iz stranke i osnovali vlastitu, Građanski savez.

Ipak Emir Suljagić koji je veliki mrzilac SDA, odjednom postade direktor Memorijalnog centra Srebrenica, institucije koja je najvažanija za svakog Bošnjaka. Iako Suljagić nije imao podršku ni majki Srebrenice koje su se štoviše protivile ovom izboru da Suljagić bude direktor ove institucije, Emir Suljagić je preko nekih veza koje su poznate našoj redakciji dospio do ove funkcije.

Umjesto da radi za ono što je plaćen, Suljagić se počeo mješati u politička pitanja Srebrenice i predlagati kojekakve kandidate za načelnika iako zna da isti nemaju šansu.

Pitanje je, da li Emir Suljagić ciljano ide na to da na čelu Srebrenice idalje bude srbin?

Pozivamo ga ovom prilikom da sam napusti mjesto direktor Memorijalnog centra i tako spasi ugled ove institucije.

Povezano

Back to top button