RegijaVijesti

POZNAT PRVI POTEZ MILA ĐUKANOVIĆA NAKON IZBORA: Evo kome će povjeriti mandat za sastavljanje vlade

Prema Ustavu Crne Gore, Đukanović je dužan da mandat za formiranje vlade povjeri partiji s najvećim brojem osvojenih glasova, a to je upravo njegova partija DPS.

Državna izborna komisija Crne Gore objavila je preliminarne rezultate parlamentarnih izbora na osnovu 98,68 odsto prebrojanih glasova, prema kojima je Đukanovićeva partija DPS (Demokratska partija socijalista) osvojila 35,14 odsto glasova (30 mandata), a prosrpska koalicija Za budućnost Crne Gore 32,53 odsto glasova (27 mandata).

Sada je potpuno jasno da je Đukanovićeva partija DPS prvoplasirana na parlamentarnim izborima i da će upravo njoj predsjednik Crne Gore (Milo Đukanović) povjeriti mandat da pokuša sastaviti novu vladu. Nosilac liste DPS-a bio je aktuelni premijer Duško Marković i upravo će njemu Đukanović povjeriti mandat, na šta ga obavezuje i Ustav Crne Gore.

Zajedno sa svojim tradicionalnim koalicionim partnerima, DPS može okupiti 40 zastupnika, a za natpolovičnu većinu Dušku Markoviću će biti potrebna još najmanje dva zastupnika. Izbor je sužen i Marković može ponuditi koaliciju još samo jednoj partiji koja bi, možda, mogla pristati na kaoliciju s DPS-om. To je Građanski pokret URA lidera Dritana Abazovića, koji je na izborima osvojio 5,7 posto glasova i sa svoja četiri zastupnika može presuditi kod formiranja nove vlasti u Crnoj Gori.

Abazović je pred izbore uporno ponavljao kako se zalaže za formiranje ekspertske vlade, a vjerovatno će na tome insistirati i tokom narednih pregovora sa mandatarom Markovićem.

Mandatar Marković imat će na raspolaganju 30 dana da okupi parlamentarnu većinu. Ako u tome ne uspije, dužan je vratiti mandate predsjedniku Đukanoviću. Tek nakon toga, Đukanović će mandat ponuditi nekoj drugoj partiji ili koaliciji koja dokaže da može okupiti parlamentarnu većinu. To, naravno, može biti i ekspertska vlada na čijem je formiranju insistirao Abazovićev Građanski pokret URA.

Zanimljivo, jutros je i Zdravko Krivokapić, nosilac prosrpske izborne liste “Za budućnost Crne Gore”, koja je na parlamentarnim izborima osvojila najveći broj glasova među listama opozicije, rekao da je u ovom momentu najbolji model formiranje ekspertske vlade Crne Gore.

(Sl. B.)

Slični članci

Close