BiHVijesti

POVLAČI SE IZ NSRS-a: Evo ko će zamijeniti Draška Stanivukovića u Narodnoj skupštini…

Draško Stanivuković, novoizabrani gradonačelnik Banjaluke, iako peti na listi na Opštim izborima 2018. osvojio je najveći broj glasova za Narodnu skupštinu Republike Srpske u svojoj izbornoj jedinici.

U izbornoj jedinici 3, PDP je prije dvije godine osvojio dva direktna mandata: Draško Stanivuković 20.186 glasova i Igor Crnadak 4.460 glasova.

Stanivuković je jedini sa liste koji je prešao unutarstranački census od 20%, a to nije pošlo za rukom Igoru Crnatku, ali je ipak osvojio mandat, jer je bio nosilac liste. Jelena Trivić, iz iste izborne jedinice, prošla je u NSRS, ali sa kompenzacijske liste.

S obzirom na to da je Draško Stanivuković na ovogodišnjim lokalnim izborima osvojio mandat gradonačelnika, on će se povući s pozicije narodnog poslanika.

Prema izbornom zakonu, njegovo mjesto dobiće naredni kandidat s liste koji je prešao unutarstranački prag od 20%. S obzirom na to da osim Stanivukovića nijedan kandidat nije osvojio 20% stranačkih glasova, mandat se dodjeljuje kandidatu koji je najviše pozicioniran na listi, bez obzira na broj glasova.

Radenko Čupić je bio treći na listi PDP-a osvojivši 4.460 glasova, pa će mjesto narodnog poslanika pripasti njemu.

Radenko Čupić iz Kotor Varoša dugogodišnji je funkcioner PDP-a. Bio je načelnik opštine Kotor Varoš, kandidat za poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Na lokalnim izborima 2016. godine bio je nosilac liste za Skupštinu opštine Kotor Varoš, gdje je trenutno potpredsjednik.

(Buka)

Slični članci

Close