BiHVijesti

POTVRĐENO PISANJE “SLOBODNE BOSNE”: Palmer i pred novinarima ponovio da se ne mogu porediti Kosovo i RS!

“Slobodna Bosna” je danas objavila da je američki diplomat Matthew Palmer iza zatvorenih vrata rekao članovima Predsjedništva BiH da je pogrešno dovoditi u vezu status Kosova sa statusom RS, a identičnu izjavu ponovio je kasnije i pred novinarima.

Na pitanje zašto se status Kosova i Republike Srpske ne posmatra isto, Palmer je istakao da za SAD ne postoji relevantno poređenje Kosova i Republike Srpske.

“Kosovo je država i imamo diplomatske odnose sa njima. Što se tiče Republike Srpske, okvir za političku budućnost je uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom, a to je budućnost unutar BiH koja je nezavisna i ima svoj teritorijalni integritet. Ta budućnost je najbolja za ljude u Republici Srpskoj, ali i sve u BiH. Jako bi voljeli vidjeti sporazum između Beograda i Prištine čime bi se otvorio puta ka EU”, istakao je Palmer.

Govoreći o sporazumu Vučića i Hotija u Washingtonu, Palmer je istakao da dogovor koji je postignut usmjeren je na podršku normalizaciji ekonomskih odnosa.

“Ekonomska normalizacija trebala bi omogućiti i političku normalizaciju odnosa. Bio sam prije par dana u Bruxellesu i razgovarao sam s Lajčakom, Vučićem i Hotijem. Kazao sam da SAD podržavaju proces koji vodi EU i ja uopće ne bih uključivao u te procese Bosnu i Hercegovinu. Ono što se dešava sa Republici Srpskoj je unutarnje pitanje BiH i to je opredjeljnje i Vučića”, pojasnio je Palmer.

Govoreći o uticaju Rusije na zapadnom Balkanu, Palmer je rekao da SAD imaju viziju za zapadni Balkan da se odnosi sa SAD baziraju na vladavini zakona kooperativom pristupu zajedničkim problemima.

“Ruska Federacija ima različito stajalište što se tiče regije zapadnog Balkana. Mislim da njegovim interesima služi haos i nepovjerenje. To smo vidjeli 2016. godine u Crnoj Gori. Vidjeli smo to u nastojanjima Moskve da omete sporazum između Atine i Skoplja. Stalno nastoje da se šalju dezinformacije, da se smanji povjerenje ljudi u njihove sopstvene institucije, da se dovodi u pitanje integritet demokratskih procesa. To je u suprotnosti sa SAD i sa onim što mi želimo vidjeti šta se dešava u regiji, da zemlje sarađuju na rješavanju zajendičkih problema, a Rusija bi željela da te zemlje budu odvojene jedna od druge. Naša vizija je evropska vizija za BiH, a Ruska Federacija je ne prihvata”, kazao je Palmer.

(Sl.B.)

Slični članci

Close