BiHVijesti

POTVRĐENO: Novalićeva vlada više nama većinu

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nije usvojio izvještaj o izvršenju budžeta Vlade FBiH za 2019. godinu. Od 98 zastupnika samo ih 36 glasalo za usvajanje izvještaja o budžetu.


Već duže se spekulira kako vlada premijera Fadila Novalića više nema većinsku podršku u parlamentu, a ovo glasanje to je i potvrdilo.

Vlada FBiH je u maju ove godine usvojila izvještaj o izvršenju budžeta za 2019. godinu koji je uputila Parlamentu FBiH. Ipak, zastupnici nisu podržali ovaj izvještaj.

Kako je navedeno u ovom izvještaju, izmjenama i dopunama proračuna Federacije BiH za 2019. godinu su planirana sredstva od dvije milijarde i 701 milion KM, od čega su ostvarene dvije milijarde i 265 miliona KM, ili 84 posto. U odnosu na 2018. godinu, ukupno ostvareni prihodi, primici i financiranje manji su za šest posto, a veći za 83 posto u odnosu na ovogodišnji budžet, prenosi Klix.ba.

U odnosu na 2018. godinu, ukupni rashodi i izdaci budžeta 2019. godine manji su za devet, ili za 226,7 miliona KM, što je rezultat znatno većeg izvršenja na pozicijama otplate duga i kapitalnih transfera u 2018. godini, navedeno je, između ostalog, u ovom izvještaju.

Podsjetimo da je današnja, 14. redovna sjednica Parlamenta FBiH, nastavak na sjednicu koja je prekinuta 30. septembra uoči utvrđivanja dnevnog reda.

Pored izvještaja o izvršenju budžeta, danas su zastupnici Parlamenta FBiH raspravljali i o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i Zakona o unutrašnjem platnom prometu, kao i predloženim zakonima o registru finansijskih izvještaja i zakona o računovodstvu i reviziji.

Oba doma Parlamenta FBiH zasjedat će i sutra, prvo Predstavnički dom s početkom u 10.00 sati, a potom i Dom naroda čija sjednica treba da započne u 13.00 sati prema službenoj najavi.


Slični članci

Close