RegijaVijesti

PODNESENA KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV ĐUKANOVIĆA: Milo će se raspametiti kada čuje za šta ga optužuju…

U saopštenju advokata Zdravka Đukanovića piše da je prijavljeni predsjednik države u periodu od 30. do 4. avgusta u više navrata pozivao da se silom promijene rezultati parlamentarnih izbora, iako je, navodi se, deklarativno priznao poraz DPS-a na izborima.

Pravni zastupnik Duška Kneževića podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, optuživši ga da je počinio krivično djelo – pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja (član 362. stav 1. Krivičnog zakonika Crne Gore).

U saopštenju advokata Zdravka Đukanovića piše da je prijavljeni predsjednik države u periodu od 30. do 4. avgusta u više navrata pozivao da se silom promijene rezultati parlamentarnih izbora iako je, navodi se, deklarativno priznao poraz DPS-a na izborima.

“Tako što će se ugrožavanjem ustavnog uređenja silom onemogućiti političke partije koje su obezbijedile parlamentarnu većinu na parlamentarnim izborima, i to koalicije Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija, Crno na bijelo, da, u skladu sa zakonom i izbornim rezultatima, formiraju vlast, i to tako što je na sastanku najviših funkcionera DPS-a Crne Gore, kojim je prijavljeni predsjedavao, a koji je održan 1. septembra 2020. godine, napravio taktiku pokušaja destabilizacije političke situacije u Crnoj Gori i inicirao donošenje zaključaka koji su na sastanku usvojeni”, navodi se u saopštenju, prenose Vijesti.me.

Beogradski advokat pobrojao je navodne zaključke s tog sastanka, rekavši da su planirali izazivanje što više incidenata uz korištenje obilježja Srbije te četničkih i ruskih zastava, posebno provociranje manjina Albanaca, Bošnjaka i Hrvata, nevladinih i građanskih aktivista…

“Širenje panike među članovima DPS-a vijestima o revanšizmu i otkazima kako bi se izbjegli takozvani ‘preletači’, o svim incidentima obavještavati kancelariju EU u Podgorici, odnosno ambasadore Kvinte, poželjno je slati što više fotografija i videosnimaka gdje se vide ruska i srpska obilježja, kao i primjeri destrukcije evropskih, evroatlantskih simbola, kao i simbola susjednih država Hrvatske, Albanije”, navodi se u zaključcima koje je pobrojao advokat.

Milo Đukanović je, piše u saopštenju, nakon završetka tog sastanka – u više navrata, preko za to zaduženih članova DPS-a, a putem društvenih mreža, pozvao članstvo DPS-a na skup zakazan za 6. septembar u Podgorici:

“S očiglednom namjerom da se on pretvori u nasilne proteste, a koji skup je zakazan pod sloganom: ‘Ako treba da gori Podgorica, ima da gori! Ako treba da se ruši Podgorica, ima da se ruši, ali Srbi nam sudbine neće krojiti, svi u Podgoricu, bunt je spreman, Crnogorci, naši preci su ratovali sa mnogo manjom brojnom snagom naspram protivnika pa su dobijali, 6. septembra svi u Podgoricu, Crna Gora te zove, nemaš izgovor’”…

“Zahtijevamo da Uprava policije upotrebom specijalnih istražnih metoda utvrdi identitet lica koja su preko društvenih mreža i neposredno na terenu ili na drugi način učestvovala u provođenju zaključaka, u aktima nasilja, odnosno da se utvrdi identitet lica koja su postupala po zaključcima sa sastanka DPS-a kojim je predsjedavao Milo Đukanović od 1. septembra 2020. godine te da se u slučaju utvrđivanja krivične odgovornosti pokrene postupak i protiv tih lica, a sve radi utvrđivanja svih bitnih okolnosti koje su od značaja za opisano krivično djelo. Očekujemo da se u skladu sa zakonom sprovede krivični postupak protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića”, piše u saopštenju advokata Zdravka Đukanovića.

(SB)

Slični članci

Close