Vijesti

POČETAK KRAJA PLINSKOG MONOPOLA RUSIJE: Šta za BiH znači alternativni plinovod TAP i TANAP?

Alternativni plinovod pod nazivom TAP i TANAP za BiH nije važan samo zbog jačanja energetske neovisnosti nego iz zbog jačanja tržišne konkurencije na energetskom tržištu, koja trenutno ne postoji zbog plinskog monopola Rusije.

U razmaku od samo dva dana otvorena su dva važna plinovoda, kojima će na evrpsko tržišt stizati nove količine plina iz Rusije i Azerbejdžana. Najprije je pušten u rad plonovod TAP – Trans Adriatic Pipeline – kojim se doprema plin iz Azerbejdžana u Grčku, Bugarsku i Italiju, a dan kasnije otvoren je i tzv. Turski tok, kojim će se dopremati ruski plin do balkanskog tržišta.

Za Bosnu i Hercegovinu je mnogo važnija vijest da je počeo s radom plinovod TAP s obzirom na to da se radi o alternativnom izvoru plina, što će smanjiti ovisnost BiH o ruskom plinu i omogućiti uspostavu tržišne konkurencije.

Povezujući se s Transanadolijskim cjevovodom (TANAP) na grčkoj granici s Turskom, TAP se proteže preko sjeverne Grčke, Albanije i Jadranskog mora prije nego što stigne do italijanske obale. TAP, koji će prenositi 10 milijardi kubnih metara novih zaliha prirodnog plina godišnje od polja Shah Deniz u azerbejdžanskom sektoru Kaspijskog mora do tržišta u Europi, dio je Južnog plinskog koridora kojim se nastoji smanjiti evropska, a napose balkanska ovisnost o ruskom plinu.

Plinovoid TAP se naslanja na plinski koridor TANAP (Trans Anatolian Natural Pipeline) kojim bi se plin iz Azerbejdžana dopremao do Turske, a odatle dalje preko Grčke i Albanije po dnu Jadranskog mora do Italije i tržišta Zapadne Evrope.

Jedan krak ovog plinovoda u Albaniji odvajao bi se za Balkan – protezao bi se od Albanije, preko Crne Gore i Hrvatske do BiH. Važno je naglasiti da je spojna tačka Hrvatske i BiH u Pločama, što otvara mogućnost da se ovim plinovodom distribuira i plin iz LNG terminala koji Hrvatska namjerava izgraditi u Pločama.

Alternativni plinovod za BiH nije važan samo zbog jačanja energetske neovisnosti nego iz zbog jačanja tržišne konkurencije, koja trenutno ne postoji zbog plinskog monopola Rusije.


(Slobodna Bosna)

Slični članci

Close