RegijaVijesti

PO ČIJIM INSTRUKCIJAMA DODIK IGRA: Dokument koji je dostavio Vučiću, poslat će i Milanoviću, Borenoviću i Izetbegoviću…

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će dokument koji je dostavio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću poslati i predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću te liderima PDP-a i SDA Branislavu Borenoviću i Bakiru Izetbegoviću.

U dokumentu se, kaže on, nalazi ono što se nalazilo u zaključcima Narodne skupštine i stavovima Vlade o statusu Republike Srpske i antidejtonskom ponašanju visokog predstavnika, međunarodne zajednice i Ustavnog suda.

Dodik je rekao da ga čudi toliki interes za predstojeći sastanak rukovodstva Republike Srpske s Vučićem, koji je najavljen za srijedu, s obzirom na to da su ovi sastanci redovni i u kontinuitetu se održavaju u Beogradu ili Banjoj Luci.

– Mi u kontinuitetu razgovaramo o političkim i ekonomskim pitanjima. Ništa se tu ne dešava posebno osim onoga što neki nisu htjeli ni da pročitaju i vide kada se dešavalo – rekao je Dodik.

Objavljen u “Službenom glasniku”

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske prošle, pretprošle i prethodnih godina donosila razne stavove i zaključke u vezi sa statusom Republike Srpske i dodao da je Vučiću proslijeđeno ono što je zvanični dokument Narodne skupštine, objavljen u “Službenom glasniku Republike Srpske”, odranije poznat, dostupan u formi informacije i sastoji se od zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, koje je Vlada dužna da provodi.

– Mogli su svi to da uvide, pa i predsjednik PDP-a Branislav Borenović, koji je sumnjičav prema radu Narodne skupštine, ali nije sumnjičav prema radu britanske obavještajne službe, koja je u funkciji promocije takvih kao što je on. Ono što se nalazilo u zaključcima Narodne skupštine i stavovima Vlade u vezi sa statusom Republike Srpske i antidejtonskim ponašanjem visokih predstavnika, međunarodne zajednice i Ustavnog suda je dokument koji je dostavljen Vučiću – rekao je Dodik.

Bez skrivenih namjera

Srpski član Predsjedništva BiH naglasio je da ne misli da je potrebna bilo kakva žestoka reakcija iz Sarajeva onih koji pokušavaju da u svemu vide nešto drugo.

– Imali su priliku nekoliko godina da se suoče s našim stavovima. Nema nikakvih skrivenih namjera i želja, to je naprosto jedna činjenično-formalna situacija, koja je veoma poznata svakome ko hoće to da vidi. Borenoviću nikada nije ni bilo stalo do Republike Srpske. On je jedan obični parader, koji je okupio galamdžije oko sebe i misli da se bavi politikom. Dakle, nije morao da zove bilo koga, pa ni Vučića, da bi, navodno, on nešto saznao. Trebalo je da čita “Službeni glasnik”, ali on ne čita i njemu nije stalo ni do čega što je interes Republike Srpske. Njemu je stalo samo do svoje pozicije i parade – ocijenio je Dodik.

Imajući u vidu da su ovi dokumenti masovno komentarisani u Federaciji BiH, Dodik je rekao da je zabrinjavajuće koliko su ljudi paušalni, jer su imali dokument koji je već nekoliko godina veoma vidljiv, transparentan i ništa posebno nije dodato, već je isključivo vezano za ono što je Narodna skupština usvojila kao zaključke i informaciju koju je razmatrala.

– Imam namjeru da taj isti dokument pošaljem i predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, da ga upoznam o stavovima Republike Srpske, a poslaću ga svima, pa i lideru SDA Bakiru Izetbegoviću, da bi mogao prvo da pročita pa onda da nešto komentariše – najavio je Dodik.

On je ocijenio da je odnos prema Republici Srpskoj uvijek negativan i kod Borenovića i Izetbegovića, koji “iz potpunog ofsajda sve napadaju, a ne znaju ni o čemu se radi”, piše Srpskainfo.

– Moje je kao izabranog predstavnika srpskog naroda da poštujem odluke Narodne skupštine Republike Srpske, njihove zaključke i da po zaključcima postupam. Borenovićevo to nije, jer da je htio, ne bi dozvolio da njegova partija glasa za promjenu Poslovnika u Parlamentu BiH i nekih drugih stvari koje su išle direktno na štetu Republike Srpske. On sada nekom smišljenom pozom zainteresovanog pokušava nešto da kaže – rekao je Dodik.

Predizborna kampanja

Ocjenjuje kao izdajničku politiku koju u kontinuitetu vode Borenović, Mladen Ivanić i drugi iz PDP-a i SDS-a.

– Srbija i Hrvatska su potpisale Okvirni mirovni sporazum, a svi aneksi su potpisani od Republike Srpske, koja ima pravo da učestvuje u dejtonskom procesu na način kako je to predviđeno i ništa drugo se i ne traži. Borenović to, očigledno, ne razumije pa se zalijeće u to sve, ali u svakom slučaju vidljivo je da sve pokušava da stavi u neki oblik predizborne kampanje – rekao je Dodik, koji je lider SNSD-a.

On ističe da to SNSD uopšte nije potrebno nego je, naprotiv, PDP-u potrebna predizborna kampanja.

– Borenović nema nikakvog značaja i to se može vidjeti po kandidaturama. Ja mogu već danas reći koje ćemo opštine dobiti, a dobićemo ih sigurno 50 od 63 u Republici Srpskoj. Prema tome, u tom pogledu nije nam potrebno nikakvo predizborno paradiranje kako on to vidi tako pojednostavljeno i pokušava da bude nešto smislen – poručio je Dodik.

(SB)

Slični članci

Close