VijestiBiH

PIŠI PROPALO: Dragan Čović pred kamerama priznao da je mjesecima obmanjivao javnost… (VIDEO)

Vrijeme odmiče, a novih vlada u Hercegovačko-neretvanskom i Livanjskom kantonu i dalje nema. U javnosti se nagađalo i oko moguće intervencije Visokog predstavnika, ali ostalo je samo na nagađanjima. Dok se čini kako u HNK vlada zastoj u pregovorima, u Livanjskom kantonu se očekuje novi krug razgovora u predstojećem razdoblju.

-HDZ BiH kao pobjednik izbora trenutno sa županijske razine ne izlazi s informacijama, tek povremeno o ovom pitanju znao se izjasniti predsjednik stranke Dragan Čović.

Devedestka je aktivno sudjelovala u posljednjim pregovorima, a HRS u posljednjih nekoliko mjeseci, kako su naveli, nije službeno kontaktiran. Nijedna od ovih stranaka ne bi podržala vladu u kojoj je SDA.

Nove vlade nema ni u Livanjskom kantonu. Spominjao se dugo mogući dogovor između najjačih hrvatskih stranaka u ovom kantonu HNP-a, HDZ-a BiH i HDZ 1990 koje bi zajedno skupile 14 ruku od potrebnih 17 u Skupštini.

Nakon što je je HDZ BiH jučer ostao bez jedne zastupnice, do većine u Skupštini je još teže doći, jer prema ustavu u vladi moraju biti zastupljeni predstavnici bošnjačkog i srpskog konstitutivnog naroda. A to prema riječima Ivana Vukadina iziskuje i zahtjevne pregovore sa zastupnicima u njihovim klubovima. Aktuelni predsjednik Vlade Livanjskog kantona ne priželjkuje intervenciju Visokog predstavnika, ali bi je prihvatio ako bi išla u ovom smjeru.

I lider HDZ-a BiH Dragan Čović konačno je priznao da je u velikim problemima i da je mjesecima obmanjivao javnost da je sve dogovoreno i kako Vlada samo što nije formirana.

I dok se Čović ponovo nada rješenju, lider HRS-a Slaven Raguž poručuje kako je izgledno formiranje vlasti koju bi činili HDZ BiH, SDA i SDP BiH, a kako je kazao, najgore bi bilo rješenje ukoliko bi ga nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

(SB)

Povezano

Back to top button