BiHVijesti

PDP UDARIO NA ŽELJKU CVIJANOVIĆ: “Predsjednica ne govori istinu, podaci su porazni”

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović pohvalila se uspjehom nabavke vakcina i imunizacijom stanovništva navodeći da je samo Srbija bolja od RS. Za to vrijeme iz opozicije poručuju da Republika Srpska kaska i za Srbijom i za zemljama u regionu te da paušalne izjave u ovom momentu nisu prihvatljive.

– Republika Srpska je poslije Srbije najbolji primjer u regionu kada je riječ o nabavci vakcina i imunizaciji – istaknula je predsjednica RS Željka Cvijanović za RTRS.

Kako je navela, rezultat je to dobre organicije i direktne nabavke vakcina. Dodala je da će se, nakon što je nedavno pristiglo 80 hiljada kineskih vakcina, krenuti u masovnu vakcinaciju stanovništva.

“Srbija je dobar primjer, ovo sve ostalo, mi smo najbolji primjer. Poslije Srbije, u regiji, mi smo najbolji primjer. Ovi koji kritikuju kako kod nas nema vakcina, treba prvo da primijete da u EU ne postoji stepen vakcinisanja ili imunizacije koji bi bio neki upečatljiv i na osnovu čega bi se moglo reći da RS kaska za EU“, navodi Cvijanović.

Zvanični podaci Instituta za javno zdravsto govore da je u Republici Srpskoj do danas vakcinisano oko 40 hiljada osoba prvom dozom, a drugom 25 hiljada. U Srbiji je ukupno dato 3,6 miliona doza, a revakcinisano je 1.330.000 građana.

– Po navedenom, može se zaključiti da Srbija jeste lider u regionu, ali se tako nešto ne može reći za RS – poručuju iz PDP-a i navode da se Republika Srpska po broju vakcinisanih ne može porediti s ostalima.

– Nalazimo se procentualno blizu podataka koji odgovaraju Sjevernoj Makedoniji. Radi se o procentu od oko dva posto ukupne populacije koja je primila jednu ili dvije doze. Srbija je lider u regionu, taj procent dostiže 30 posto, Slovenija preko 20 posto, Hrvatska 15 posto, Crna Gora 6,2 posto, Makedonija preko 2,5 posto, mi smo tu negdje oko dva posto – ističe predsjednik Savjeta za zdravstvo Gradskog odbora PDP-a Banja Luka Milorad Maran.

U Republici Srpskoj do danas je stiglo nešto više od 211 hiljada doza vakcina, a iz Instituta poručuju da su trenutno na raspolaganju “Sputnjik”, “Pfizer”, “AstraZeneca”, “Sinofarm” i “Sinovak”.

– Sve vakcine koje su došle u Republiku Srpsku, bile bi dovoljne samo za Banjaluku, a gdje je ostali dio Republike Srpske? U Novi Grad do sada je došlo 500 vakcina, u Čajniče 120 vakcina. Kad to uzmemo, možemo vidjeti kako ide taj proces u Republici Srpskoj. Ako uzmemo da je BiH treća po smrtnosti u EU na milion stanovnika, a da je Republika Srpska na prvom mjestu, mislim da je to više za ćutati nego hvaliti se – navodi bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić.

Uzimajući u ozbir sve navedeno, opozicija postavlja pitanje kojim je podacima raspolagala predsjednica kada je RS poredila sa Srbijom i zemljama u regionu, poručujući da u ovom trenutku paušalne izjave nisu dobrodošle te da se u javnost trebaju plasirati tačni podaci.

(BN)

Slični članci

Close