VijestiBiH

Panika u Dodikovim redovima: Odbijen zahtjev za izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić – Dedović

Ukoliko optužnica bude potvrđena Sud BiH bi trebao odlučiti i o mjeri zabrane političkog djelovanja za predsjednika RS dok traje sudski postupak, nezvanično nam je potvrđeno.

Danas je na Općoj sjednici Suda BiH donesena odluka da se odbije zahtjev Gorana Bubića, advokata predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o izuzeću sutkinje Jasmine Ćosić – Dedović.

“Odluka je donesena jednoglasno”, potvrđeno je za N1 iz Suda BiH. To znači da ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu Tužilaštva BiH, Ćosić Dedović se voditi proces protiv Dodika.

Za sedam ili osam dana, Sud BiH bi trebao donijeti odluku o optužnici protiv Dodika i Lukića.

Za djelo koje se terete njih dvojica predviđena je kazna zatvora do pet godina.

Ukoliko optužnica bude potvrđena Sud BiH bi trebao odlučiti i o mjeri zabrane političkog djelovanja za predsjednika RS dok traje sudski postupak, nezvanično nam je potvrđeno.

Podsjetimo, Bubić je ranije rekao da je prijedlog za izuzeće upućen na zahtjev Milorada Dodika, te dodao da odbrana smatra da u ovom predmetu sudija Dedović ne može postupati zato što postoje okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost.

“Sutkinja Jasmina Ćosić Dedović svojevremeno je bila kandidat za sutkinju Međunarodnog krivičnog suda u Haagu, a Milorad Dodik, tada u svojstvu člana Presjedništva BiH, protivio se njenom imenovanju na navedenu pravosudnu funkciju u ime BiH”, istakao je advokat Bubić.

Sud Bosne i Hercegovine je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na doradu vratio optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika RS, Miloša Lukića.

Od ranije je poznato da je razlog podizanja optužnice je neizvršavanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta po novom članu Krivičnog zakona BiH – 203a stav 1, koji je nametnuo visoki predstavnik.

Dodik je, podsjetimo, potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS, kao i Ukaz o proglašenju Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji bh. entiteta Republika Srpska.

Povezano

Back to top button