BiHVijesti

PAKLENI PLAN ZA MOSTAR: Dodik otkrio namjeru da s Čovićem formira vlast u Mostaru bez sudjelovanja Bošnjaka!

Dodik je danas na press konferenciji kazao da bi dvojica srpskih poslanika u budućoj skupštini grada Mostara mogla imati “odlučujuću prevagu” kod formiranja vlasti, čime je de facto najavio formiranje dvojne koalicije protiv treće strane.

Lider SNSD-a Milorad Dodik, otkrio je danas na press konferenciji u Banja Luci tajnu strategiju za grad Mostar, koju je, nema sumnje, pomno razradio sa svojim strateškim partnerom, liderom HDZ-a, Draganom Čovićem.

Govoreći o srpskoj listi u Mostaru za izbore u ovom gradu, Dodik je rekao da je važno što je pokazano jedinstvo i očekuje da od četiri srpska mjesta, dobiju dva, “što bi bila odlučujuća prevaga u izboru vlasti”.

“Treba da budu izabrani autentični Srbi, a ne konvertiti koji su na listama hrvatskih i bošnjačkih političkih partija”, kazao je Dodik, sugerirajući tako da bi buduću vlast u Mostaru mogle formirati dvije partije, HDZ i SNSD, bez sudjelovanja ijednog Bošnjaka!

To je ta “ključna prevaga” o kojoj je govorio Dodik. Naime, odnos snaga u Mostaru je takav da HDZ ne može sam osvojiti 18 poslaničkih manadata koliko je neophodno za formiranje gradske vlasti te je stoga prisiljen formirati postizbornu koaliciju. Budući koalicioni partner HDZ-a ne mora biti drugoplasirana stranka (vjerovatno SDA) nego bilo koja stranka koja ima barem dva osvojena poslanička mandata. Ako SNSD osvoji dva mandata, HDZ se ni minute neće premišljati i sklopit će dvojnu H-S koaliciju bez sudjelovanja Bošnjaka.

Takvom razboju događaja na ruku idu posvađene probosanske snage koje će, kako smo već pisali, na izbore u Mostaru izaći u četiri kolone!

Jedini način da se osujeti pakleni plan Čovića i Dodika, (pakleni zato što je visoko rizična svaka koalicija dvojice protiv trećeg) jeste taj da probosanske snage zbiju redove i da osvoje dovljan broj glasova da se bez njih ni matematički ne može formirati gradska vlast.

U suprotnom, vlast u Mostaru formirat će Čović i Dodik!

(SL.B.)

Slični članci

Close