BiHVijesti

OVOG SU SE DODIK I ČOVIĆ NAJVIŠE BOJALI: U novom izvještaju EU o napretku BiH navedeni problemi koje oni uporno stvaraju

U izvještaju ustanovljeno niz propusta u funkcionisanju institucija BiH, vladavini prava, borbi protiv korupcije.

U najnovijem Izvještaju Evropske unije o napretku BiH ustanovljen je niz propusta u funkcionisanju institucija BiH, vladavini prava, borbi protiv korupcije, slobodi izražavanja i upravljanju migracijama.

Evropska unija pozvala je vlasti u BiH da hitno preduzmu sve potrebne mjere za sprečavanje razvoja humanitarne krize.

Konstatuje se da je Parlamentarna skupština BiH bila blokirana iz političkih razloga, što je rezultiralo zaostatkom u donošenju zakona, a Vijeće ministara BiH radilo je u tehničkom mandatu sve do imenovanja novog, formiranog tek u decembru prošle godine, 14 mjeseci nakon opštih izbora. Vlada Federacije BiH, dodaje se, i dalje je u tehničkom mandatu.

Ustav Bosne i Hercegovine i dalje krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima u predmetima “Sejdić – Finci” i sličnim slučajevima.

Nije postignut napredak u poboljšanju Izbornog zakona u skladu s evropskim standardima i osiguravanju transparentnosti finansiranja političkih partija, navodi se u najnovijem Izvještaju o napretku BiH.

Nije, navodi se, postignut napredak u obezbjeđivanju povoljnog okruženja za civilno društvo. Značajne i sistematske konsultacije s civilnim društvom preostaju da se utvrde, stoji, između ostalog, u izvještaju, prenio je Radio Slobodna Evropa, piše Tanjug.

Korupcija i kriminal

Bosna i Hercegovina je u ranoj fazi reforme javne uprave (PAR) i nije došlo do napretka u obezbjeđivanju profesionalne i depolitizovane državne službe i koordiniranog pristupa u kreiranju politika širom zemlje.

Političko tijelo koje upravlja koordinacijom reforme javne uprave još nije uspostavljeno. Da bi se zagarantovala profesionalna državna služba, postupci ove službe moraju se zasnivati na principima zasluga i bez političkog uplitanja.

Bosna i Hercegovina je u ranoj fazi planiranja u oblasti pravosuđa. Tokom izvještajnog perioda nije postignut napredak u ovoj oblasti. Nisu preduzete odgovarajuće mjere za rješavanje nalaza izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava, navodi se u Izvještaju.

Bosna i Hercegovina je u ranoj fazi i kada je u pitanju suzbijanje i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Nije postignut napredak u pronalaženju ključnih prioriteta mišljenja i preporuka za 2019. godinu u ovoj oblasti, kao i nalaza stručnog izvještaja o pitanjima vladavine prava.

Korupcija je i dalje rasprostranjena i direktno utječe na svakodnevni život građana. Postoje sistemski nedostaci u operativnoj saradnji agencija za provođenje zakona i vrlo ograničena razmjena obavještajnih podataka. Finansijske istrage i zapljena imovine su uglavnom neučinkovite.

Kontakt s Europolom još nije operativan. Nisu preduzeti koraci za uspostavljanje saradnje s Eurojustom.

Prijetnje novinarima

Zemlja mora poboljšati svoj kapacitet i nastaviti napore u borbi protiv terorizma i trgovine drogom.

Izazovi ostaju u pogledu slobode okupljanja, posebno, navodi se, u bh. entitetu Republici Srpskoj.

Potrebne su značajne reforme kako bi se osiguralo da svi građani mogu ostvariti svoja politička prava i kako bi se prevazišla praksa “dvije škole pod jednim krovom” i osiguralo inkluzivno i kvalitetno obrazovanje za sve.

Nije postignut napredak u garantovanju slobode izražavanja medija i zaštiti novinara obezbjeđivanjem odgovarajućeg sudskog praćenja slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima i obezbjeđivanja finansijske održivosti javnog RTV sistema.

(Vijesti.ba)

Slični članci

Close