SvijetVijesti

OVO JE JUČER ČITAV SVIJET IŠČEKIVAO: Trump odobrio korištenje…

Ono što je jučer i najavio, američki predsjednik Donald Trump potvrdio je na konferenciji za novinare.

Vlasti u SAD-u objavile su hitno odobrenje krvne plazme oporavljenih bolesnika s koronavirusom kao sredstvo za liječenje protiv koronavirusa, koji je, podsjećamo, u Americi dosad usmrtio više od 176 hiljada osoba.

Odobrenje Uprave za hranu i lijekove (FDA) dolazi s obzirom na to da se predsjednik Donald Trump suočava s intenzivnim pritiskom kako bi suzbio zarazu koja je na noge bacila najveću svjetsku ekonomiju, ali i činjenicu da se približavaju novembarski predsjednički izbori, gdje, prema anketama, demokratski kandidat Joe Biden ima prednost u odnosu na aktuelnog predsjednika.

Trump je kazao da se smatra da plazma sadrži snažna antitijela koja mogu pomoći bržoj borbi protiv bolesti i pomažu u zaštiti ljudi od ozbiljnih bolesti.

“Ovo je historijski napredak u borbi protiv koronavirusa, a i uskoro možemo očekivati i vakcinu. Oko 100.000 Amerikanaca je na redu da primi ovu terapiju, koja pokazuje značajno smanjenje broja smrtnosti među zaraženim koronavirusom”, pojasnio je Trump.

Prema njegovim riječima, i dalje se radi na prikupljanju plazme. “Pacijenti koji su se oporavili su bili divni i pristaju da doniraju plazmu. Udvostričili smo broj sedmičnih donacija. Radi se o nevjerovatnim ljudima. Sjedinjene Američke Države imaju najnižu stopu smrtnosti od svih velikih država u svijetu”, istaknuo je.

Iako se liječenje već koristi na pacijentima u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama, stručnjaci još raspravljaju o stepenu njegove efikasnosti, a neki su upozorili da može imati nuspojave.

(SB/Hayat.ba)

Slični članci

Close