Vijesti

“OVO JE GORE NEGO 2014.!” Kataklizmično stanje na području općine Maglaj…

Mještani naselja Gornja Liješnica i Salkići tvrde da su im veće štete pričinjene nakon posljednjeg nevremena nego u maju 2014. godine.

Ni oni najstariji ne pamte ovako nešto i toliku snagu Liješnice, koja je na nekoliko mjesta potkopala čak i asflat.

Mještani Gornje Liješnice itekako su se ozbiljno pripremili za najavljene obilne padavine. Sabahudin Salkanović priča da je tokom vikenda u selu organizirana radna akcija. Mještani su očistili korito Liješnice i zaštitili kuće vrećama s pijeskom.

– Kada je krenulo, za pola sata selo je bilo pod vodom. Srećom, nije bilo ljudskih žrtava, a uspjeli smo i stoku spasiti na vrijeme. Štete su ogromne, na kućama, infrastrukturi i usjevima. Pred svima nama je dug proces da sve ovo dovedemo u red – priča Sabahudin.

Ništa bolje nije prošao ni njegov komšija Ismet Mejrić. Snaga vode oborila je i u potpunosti uništila betonske podzide.

– Voda je ušla u prizemlje kuće, uništeni su voćnjak, bašta, pomoćni objekti. Velika šteta, velika. Ozbiljno smo shvatili upozorenje nadležnih. Ja sam dovezao tri kubika pijesaka i zajedno s komšijom Sabahudinom smo to popakovali u vreće, stavljali na ulazna vrata da voda ne uđe u kuću, ali džaba. Branili i odustali – priča nam Ismet.

Obustavljena nastava u Područnoj školi Tujnica 

Nastava je obustavljena u Područnoj školi Tujnica. I u ovaj objekt prodrla je voda, a to se nije desilo prije pet godine. Već se krenulo s otklanjanjem šteta. Prema riječima Jasne Brke, direktorice Osnovne škole Maglaj kojoj pripada ova područna škola, već su angažirani radnici za čišćenje.

– Obaviješteno su nadležno ministarstvo i lokalna vlast. Nastojat ćemo da što prije osposobimo objekt kako bi ponovno počeo nastavni proces – dodala je direktorica Brka.

Slični članci

Close