RegijaVijesti

OVO CRNOGORCI PRIVLAČE ILI ODBIJAJU TURISTE IZ BiH?: Promijenjeno pravilo; Ili moraš preživjeti Covid-19 ili…

…imati negativan PCR test, serološke zaboravite.

Posljednje saopštenje Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Crne Gore izazvalo je nedoumice u tome ko može ući tu zemlju. Dakle, u Crnu Goru možeš ući ako imaš negativan PCR test, koji košta oko 140 KM. Ili ako imaš pozitivan serološki IGG test ELISA koji pokazuje da li si prebolovao Covid-19. Do sada je za građane BiH bio potreban bilo koji serološki test.

Naime, Crna Gora je od danas otvorila granice za građane Sjedinjenih Američkih Država, Republike Srbije, Republike Kosova, Republike Albanije, Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije, a državljani naše zemlje koji su boravili u navedenim državama, mogu ući u Crnu Goru uz sljedeće uslove:

Da posjeduju negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom;

Takozvani brzi test na antitijela utvrđuje dva parametra – prisustvo imunoglobina G i M (IgG, IgM). Prisustvo prvog, IgG, u krvi ukazuje na to da je osoba bila zaražena virusom (sa simptomima ili bez) te tako stvorila antitijela.

Da su testovi izdati od registrovanog laboratorija i da nisu stariji od 72 sata u trenutku ulaska u Crnu Goru;

Da u periodu od 15 dana prije ulaska u Crnu Goru nisu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Obaveza posjedovanja testa ne odnosi se na djecu do navršene pete godine života.

Rezidenti država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, mogu ući u Crnu Goru iz navedenih država (SAD, Srbija, Kosovo, Albanija, BiH i Sjeverna Makedonija) pod jednakim navedenim uslovima kao i rezidenti navedenih država ukoliko su u nekoj od navedenih država boravili najmanje 15 dana prije ulaska u Crnu Goru.

U skladu sa stabilizacijom epidemiološke situacije, NKT je donio odluku da dosadašnju dozvolu rada ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i i sl.) do 24 produži za sat – 1.

Sve mjere stupaju na snagu 16. augusta 2020., dakle tokom ove noći, sekundu poslije ponoći.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i ovom prilikom poziva građane Crne Gore i strance koji borave u zemlji da se pridržavaju svih epidemioloških mjera.

(SB/BHRT)

Slični članci

Close