SvijetVijesti

OTKRIVENA TRUMPOVA PONUDA VUČIĆU U VEZI S KOSOVOM: Kada je pročita, neće mu biti dobro…

Sastanak između predstavnika Beograda i Prištine u Bijeloj kući bit će održan 4. septembra, a ako bi protekao prema očekivanjima domaćina, na njemu bi mogao da se pojavi i predsjednik SAD-a Donald Trump.

Iznenađenje koje bi moglo da bude servirano na sastanku u Bijeloj kući, a o kojem je govorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u jednoj od verzija podrazumijeva da bi Beogradu bilo ponuđeno da prizna Kosovo, a da, zauzvrat, dobije ekonomski podsticaj i ubrzani put u EU, saznaje “Blic”.

Izvor “Blica” dodaje i da takva ponuda neće biti prihvaćena.

Sastanak između predstavnika Beograda i Prištine u Bijeloj kući bit će održan 4. septembra, a ako bi protekao prema očekivanjima domaćina, na njemu bi mogao da se pojavi i predsjednik SAD-a Donald Trump.

Na njemu će, prema ranijim najavama, biti riječi o ekonomskim temama, ali je predsjednik Vučić rekao da očekuje iznenađenje, a koje bi se, kako se može zaključiti, moglo ticati političkih tema.

Velika je nepoznanica šta bi mogao da bude sadržaj tog iznenađenja ukoliko se domaćini odluče na taj potez. Izvor “Blica” iz diplomatskih izvora otkriva da se manje-više sve opcije koje bi mogle da budu predstavljene Srbiji, vrte oko dva elementa.

“Jedna od opcija podrazumijeva da bi Srbiji moglo da bude ponuđeno da prizna Kosovo, a da, zauzvrat, dobije značajna ekonomska ulaganja, ali i ubrzan put ka EU. Manje-više te dvije stavke, EU i investicije, okosnica su onoga što bi moglo da se stavi pred Beograd na sto. Ali, kao što je više puta rečeno, Beograd ne pristaje na to da sve da, a da, praktično, zauzvrat ne dobije ništa”, kategoričan je izvor “Blica”.

S druge strane, Vučić je otkrio da je vidio agendu za sastanak u Washingtonu, da je samo jedna tačka bila problematična, ali da mu iskustvo govori da se neće zaustaviti na tome.

“Bilo je i nezvaničnih izjava lidera u regionu da ću morati da potpišem sve što se stavi u Washingtonu. Sa pažnjom sam to saslušao. Očekujem iznenađenje, ne libim se da to kažem, a izviniću se američkoj administraciji ako ga ne bude. Nažalost, moj politički nos nerijetko je dobro osjećao različite vrste i mogućih iznenađenja i zamki i svega drugog”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je dodao i da, ukoliko sadržaj zahtjeva Amerike prema Srbiji po pitanju Kosova i Metohije u Washingtonu 4. septembra bude onakav kao što on pretpostavlja, onda do susreta sa predsjednikom Donaldom Trumpom neće doći.

“Ukoliko bih prihvatio susret sa predsjednikom Trumpom, bio bih prvi srpski predsjednik koji bi mogao da ima ne samo prvi susret s Avdulahom Hotijem i Trumpom, već i bilateralni susret s američkim predsjednikom. Pošto mislim da znam šta može da bude sadržaj tog iznenađenja, jer to osjećam, a ne zato što imam podatke, prije će biti da ću to da odbijem i da do tog susreta neće doći”, rekao je Vučić.

Istaknuo je da će se pregovori oko ekonomije lako završiti, ali ga, navodi, brinu teme u nastavku tog sastanka.

“Mi počinjemo u 10 sati ujutro po istočnom američkom vremenu sa pregovorima i razgovorima o ekonomiji, tu se možemo dogovoriti sa Prištinom za tri, četiri ili pet sati, a onda imamo nastavak, a ja čekam šta će biti na nastavku. Jedina tema svuda šta god ko pričao u SAD-u biće međusobno priznanje”, podvukao je Vučić.

Istovremeno, premijer Avdulah Hoti insistira da je “uzajamno priznanje jedina tema na sastanku sa Srbijom”. Govoreći o tome šta bi moglo da bude na stolu u Washingtonu, Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže za “Blic” da je među njima i pokretanje političkih pitanja.

“Ekonomski paket, zajedno s finansijskim podsticajima za provođenje, biće dominantna tema. Sve ostalo zavisi od američke strane, to jest da li u ovom trenutku žele da otvore temu finalnog sporazuma i šta bi to konkretno značilo. Da li je ‘mir za teritorije’, kako je primijenjeno nedavno prilikom sklapanja sporazuma između UAE i Izraela, model koji bi možda mogao da bude ponuđen kao rješenje kosovskog problema ili se i dalje traga za nekim drugim modelom imajući u vidu da međusobno priznanje Srbija ne prihvata, a da Albanci jedino takav ishod očekuju”, napominje Grubješić.

Ipak, napominje da su ovoga puta male šanse za konačni dogovor.

(SB)

Slični članci

Close