BiHVijesti

Ombdusmeni ušli u bh. zatvor. Ono što su tamo zatekli vječno će pamtiti

 

Kako bi se spriječili slučajevi, poput onog u Banjaluci prošle godine, kada se pritvorenik ubio, u ćelijama za policijski pritvor treba uvesti video nadzor, ali stvoriti uslove za dostojanstven boravak građana osumnjičenih za krivična djela ili prekršaje.

 

Upozorio je na to Ljubinko Mitrović, ombudsman BiH, predstavljajući specijalni izveštaj zaštitnika ljudskih prava o stanju u ovoj oblasti.

Prostrije u kojima se osumnjičeni zadržavaju do 24 časa, u takozvanom policijkom pritvoru, u nekim slučajevima ne zadovoljavaju ni minimalne standarde.

Tako u Policijskoj stanci u Travniku pritvorenici spavaju na čeličnim krevetima s madracima, na kojima nema posteljine, ni jastuka. Kako se navodi u izvještaju, u toaletu sa čučavcem nema umivaonika, vodokotlić ne radi, a neokrečeni zidovi su načeti vlagom.

Čučavci su, inače, obavezan dio enterijera u većini protvorskih jedinica širom BiH. U nekim nema ni dovoljno vazduha i dnevne svjetlosti.

U Tuzli imaju dodatni problem, jer ćelija nije povezana ni videonadzorom ni zvoncem za pozivanje sa policajcima koji čuvaju pritvorenike, pa kada ih zatvore, prekine se svaka komunikacija.

U RS ombudsmani su posjetili policijske stanice u Banjaluci, Doboju, Bijeljini i Prijedoru i nije bilo zamjerki ovakve vrste, ali problema ima.

– U Policijskoj stanici Centar Banjaluka konstatovano je da je u toku 2018. godine registrovan slučaj samoubistva u prostorijama za zadržavanje, kada je lice lišeno slobode uz pomoć plahte izvršilo samoubistvo vješanjem – navodi se u izvještaju.

Upravo radi sprečavanja ovakvih slučajeva u svim stanicama policije u BiH, koje imaju pritvorske prostorije, preporučeno je uspostavlajnje videonadzora koji će spriječiti bjegstvo ili samopovređivanje, ali su nadležni upozoreni da pri tom vode računa o zaštiti ljudskih prava pritvorenih i poštovanju minimuma njihove privatnosti.

U ovom specijalnom izveštaju nije analizirano postupanje policajaca prema pritvorenim građanima, ali ombudsman Jasminka Džumhur je najavila da je takva analiza “ sledeći korak” institucije Ombudsamana BiH.

 

Slični članci

Close